De boom in.

Vorig weekend samen met Jente, Etienne en Gert op pad geweest. De laatste twee hebben begin van dit jaar in Nederland een cursus boomklimmen gevolgd en nu was het het moment om hun opgedane kennis aan de praktijk te toetsen.

Ik maak graag gebruik van hun kunsten om moeilijk te bereiken nesten te ringen. Bijvoorbeeld buizerds, zoals we op ons programma hadden gezet. En het werd een bewogen ervaring. Niet zozeer het ringen van de jongen van deze buizerd. Want dat verliep vlot en vlekkeloos. Etienne zat in geen tijd bij het nest en in een mum van tijd lagen de jongen geringd terug knus in hun nestje. 

Maar voor en tijdens de klimpartij was het wel even stressen. Het begon met een opngelukkige jonge bok. In de weide liep een kudde schapen en eentje was in de waterbak gesukkeld. Daar zat wel een draad over om dit te voorkomen. Maar net die draad werd het beestje bijna fataal. Gert en ik verlosten de bok uit zijn benarde situatie en lieten hem op het droge op adem komen. Toen we de wei verlieten stond hij al (nog wel stevig hijgend) op zijn poten.

Maar dat was nog niet alles wat de kudde voor ons in petto had. Terwijl we Etienne bewonderden bij zijn klimpartij vond een van de schapen het hoog tijd om haar nazaat voor dit seizoen ter wereld te brengen. Een blijde geboorte life in de weide, leuk. Toen we vertrokken stond het lammetje al stevig op zijn vier kersverse pootjes.

Nadien bezochten we nog een bewoond buizerdnest. Maar dit lieten we voor wat het was, wegens te hoog. En een ander was dan weer in een wat iel bommpje gemaakt. Daar in klimmen zou een gevaar kunnen betekenen voor zowel klimmer als nest. Dan is de boodschap, afblijven. Een stevige populier met in een vork een stevig nest werd wel beklommen. Maar dit bleek onbewoond. Maar het leverde Etienne wel een mooi zicht op vanuit een hoog stand(lees hang)punt.

klimmen-4.jpg

Etienne in actie.

klimmen-12.jpg

Dit was Etienne zijn visie op de zaak, niks voor mij vrees ik.

klimmen-13.jpg

De fiere moeder met haar verse spruit.

klimmen-16.jpg

Ook Jente proefde even van het klimwerk.