Akkervogels, torenvalken en uilen.

Mijn birding-activiteiten begonnen deze week iets vroeger. Donderdag ben ik een les gaan geven aan beginnende vogelaars over akkervogels. Samen met Jurgen Bernaerts de problematiek en de fun van vogels in akkerland uit de doeken gedaan. Echt leuk.

akkervogels.jpg

Jurgen in actie.

Vanavond dan gestart aan mijn ronde torenvalken, steenuilen en kerkuilen ringen. Ze zitten bijna allemaal met jongen, dus druk, druk, druk.

Vanavond een schitterend nestje van zes weldoervoede torenvalken geringd. En dit waren echt “toren”-valken. Want in tegenstelling tot de meeste nesten die we opvolgen en ringen, die in nestkasten in laagstamplantages zitten, zat dit koppel ook wel in een nestkast. Maar deze hing midden in het centrum achter een nis in de muur. Een torenvalkenkoppeltje dat nostalgie hoog in het vaandel draagt. En met succes.

Dan bij Gert steenuiltjes gaan ringen die zijn “tonnetje” wel de moeite vonden om in te gaan wonen. Een echte a-typische nestkast voor deze soort. Maar wel vier stevige jongen. Ze trekken er zich blijkbaar weinig van aan.

steenuil-2.jpg

Eén van de vier musketiers bij Gert.

En morgen starten we aan een druk weekend. Morgenvoormiddag praktijkles over akkervogels, namiddag wandeling door Broekbeemd met collega-conservators en natuurbeschermers. Zondagvoormiddag nog een aantal kasten controleren en namiddag weer de Broekbeemd in voor een geleide natuurwandeling op zoek naar “vieze beestjes”. Mijn blog gaat goed gevuld zijn Lachen.