Koekoek !

Zaterdag samen met Eddy op pad geweest om torenvalken te gaan ringen. Een vriendelijke fruitboer uit Kozen heeft maar liefst 16 nestkasten staan in zijn plantages en wij hadden aangeboden om deze te gaan controleren. In de week heeft hij mij tijdens een lange rit alle plaatsen getoond waar er stonden en nu gingen we deze opnieuw bezoeken om te kijken of ze bewoond waren.

En dat waren ze. Op één na overal torenvalken. Wel maar drie nesten kunnen ringen, de rest was al ribedebie of te groot om nog te ringen. Want als ze volledig in hun nieuw verenkleedje komen piepen aan de voorkant van de kast laten wij ze gerust. Het welzijn van de vogel gaat voor op het ringen er van.

Gisteren tijdens mijn bezoek aan Wellen Kermis werd ik aangesproken door enkele kennissen. Zij vroegen of ik interesse had om een koekoek te ringen. “Natuurlijk” was mijn kort maar krachtig antwoord. Bleek dat er bij hen in de tuin een jonge koekoek in een haag zat.

Dus vandaag er naartoe en jawel, na even zoeken vonden we het nestje van een heggemus waar een grote rode vlek uitpuilde, de binnenkant van een groot opengesperde snavel. Mijn tweede koekoeksjong dat ik in een nest zag en mijn allereerste dat ik als nestringer van een “paspoortje” voorzie. Mijn kermis-weekend is meer dan geslaagd met dan aan de familie Degeling.

koekoek-3.jpg

Het koekoeksjong in het wat scheef gezakte nestje.

koekoek.jpg

De profiteur in vol ornaat.