Nummer 500 is binnen.

Kermismaandag is voor mij een extra vrije dag. Vrouwtje naar school, Jente uitslapen van een dagje Graspop en Stien voor een korte vakantie naar Nederland. Dus alle tijd om vogels te gaan ringen.

De ganse dag de boer op op zoek naar zwaluwen. Deze beestjes doen het niet zo goed. elk jaar zijn er minder nesten en dit jaar was er wel een stevige dip. Plaatsen waar vorig jaar nog 5 of 6 koppeltjes rondvlogen moesten het nu stellen met 1 of 2. De jaarlijkse tocht naar Afrika maakt blijkbaar veel slachtoffers. De bezochte boeren zijn dan ook terecht bezorgd om “hun” zwaluwen en volgen met veel interesse het ringen van de jongen.

Mijn zoektocht leverde toch een aantal nesten op en zo ging de teller van geringde vogels voor mijn eerste jaar als officieel ringer vlot voorbij de 500. Een nestje torenvalken kwam er ook nog bij. De enthousiaste eigenaar van de plantage waar de nestkast hangt haalde zijn plukwagen speciaal van stal en zorgde voor een luxueuze ringsessie.

De boerenzwaluw doet zijn naam trouwens alle eer aan. Geen boer, geen beesten, geen zwaluwen. Op één uitzondering na die de regel bevestigt vond ik alle nesten bij actieve landbouwers met beesten in de stallen. Ook paardenliefhebbers dragen hun steentje bij want hun stallen worden ook gesmaakt door deze luchtacrobaten. Hopelijk kunnen al deze boieren nog jaren genieten van het luchtballet van “hun” zwaluwen.

zwaluw.jpg