Karekiet-kiet-kiet…

Dit weekend wat minder tijd gehad om vogeltjes te gaan ringen. Mijn vrouwke en ik vierden ons 25jarig jubileum en dus was er van zaterdagnamiddag tot zondagmiddag wel wat anders te doen dan vogelnesten te gaan zoeken.

Maar zaterdagvoormiddag toch nog wat tijd gevonden om een aantal vogels te ringen. Een paar nesten boerenzwaluwen, sommige zaten nog met eieren, een nestje merels en als hoogtemunt van dit weekend een nestje kleine karekieten. Geen makkelijke soort om te vinden, maar moeilijk gaat ook.

kleine karekiet.jpg

Op de terugweg ook nog even gaan kijken naar een aantal nestkasten voor gierzwaluwen die een paar jaar geleden met hulp van de gemeente werden opgehangen verspreid over het dorp. We hadden dit jaar duidelijk meer rondvliegende “straaljagertjes”, dus was er hoop op nesten in de kasten. En de eerste die ik opendeed bleek al dadelijk bezet. Twee grote jongen zaten stil in een hoekje. Aangezien ze al vliegvlug waren liet ik ze verder met rust. Ze ringen zal voor volgend jaar zijn. We zullen wel een lange ladder moeten zoeken om al deze kasten te kunnen controleren.

En dan was er een vriendelijke kennis die mij vertelde dat er een “klein lijsterke” in zijn haag zat. Het Wellens voor zanglijster. Deze bleek vijf stevige jongen te hebben. De kleinzoon volgde met grote ogen het ringen van dit nestje.

zanglijster.jpg

Zondag nadat ik wat op adem was gekomen van ons feest nog eens naar Broekom gereden. Daar zat in de kerk een koppel kerkuilen dat een goede maand geleden nog met eieren lag. Na een wankele klimpartij tot boven in de toren kon ik de kast opendoen. Daarin zaten vier pulli. Eentje was duidelijk veel kleiner en zal zoals dat vaker gebeurt nog sneuvelen. Drie kon ik van een ring voorzien.

Daarmee denk ik dat het hoofdstuk kerkuil voor dit broedseizoen is afgesloten. Het loopt trouwens helemaal naar zijn einde. Binnenkort kan ik bij mijn collega ringers dan ook gaan helpen tijdens het ringen van vogels die aan hun jaarlijkse tocht naar het zuiden zijn begonnen. Ik kijk er al naar uit.

One thought on “Karekiet-kiet-kiet…

 1. dag Dirk,
  al lang niet meer gezien, schitterende blog
  vraagje: weet je wanneer en vooral waar Tony Jacobs gaat ringen ?
  wij hebben elkaar daar vorig jaar in munsterbilzen (kort bij de nieuwe ‘Bruno’ zaak) een paar keer ontmoet, fantastisch interessant
  groeten,
  Jos Bleyweert

  Like

Comments are closed.