Vlaamse heggemus

Dankzij de Vlaamse feestdag een dagje thuis, dus lekker vroeg op om vogeltjes te gaan spotten. Het broedseizoen loopt op zijn einde, dus heb ik wat meer tijd om nog eens lekker te zoeken naar leuke soorten.

De Zuid-Limburgse velden werden doorkruist, maar jammer genoeg met een stevige reeks regenbuien erbij. Toch kon ik onder andere bruine kiekendief, gele kwik, grauwe gors en twee opvliegende witgatjes noteren. Maar het slechte weer leverde dan weer een paar mooie beelden op, elk nadeel hep ze voodeel zei ooit een bekende Hollander.

onweer.jpg

onweer-2.jpg

Terug thuis werd mijn aandacht getrokken door piepende jongen in mijn beukenhaag. Tot mijn verbazing vond ik een nestje met jonge heggemussen. Deze hadden zich tot nu toe ongemerkt in mijn tuin gevestigd. De jongen werden geringd en iets later zat mama heggemus met haar bek vol voedsel al terug bij het nest.

‘s Avonds ging ik langs bij  de familie Wolfs waar voor het eerst torenvalken in een nestkast in hun tuin hadden gebroed. Bij het vorige bezoek zaten er drie donsbolletjes in de kast. Maar jammer genoeg bleek er maar eentje het overleefd te hebben. Deze kreeg wel een ring aan. Net als de twee turkse tortels van het tweede nestje vlak bij hun hek.

heggemus.jpg

Eén van de jonge heggemussen uit mijn tuin.