Overlever

Vandaag de laatste bladzijden in het boek “Mijn roofvogels” van Rob Bijlsma gelezen. Had het boek meegenomen op reis en het eigenlijk bijna in één ruk uitgelezen. Echt een aanrader.

Bijlsma is een opvallende en controverciële figuur in het Nederlandse vogelgebeuren. Hij beschrijft in zijn boek zijn leven als onderzoeker en geeft ongezouten zijn mening over heel wat dingen die met roofvogels en hun bescherming te maken hebben. Soms niet echt mijn mening, maar dikwijls de nagel op de kop. Wie interesse heeft in roofvogels moet dit boek zeker eens lezen. (Bedankt Jan om mij dit als cadeau te geven, een schitterende keuze).

bijlsma.jpg

Wat me het meest heeft aangesproken is zijn visie dat gegevens verzameld door vrijwilligers heel belangrijk zijn voor verder onderzoek en nemen van beslissingen in beheer of bescherming van soorten. Mij heeft het alvast de beslissing doen nemen dat ik mij ga toespitsen op een paar soorten en mijn tijd die ik aan verzamelen van waarnemingen, gegevens en ringen van vogels besteed dan ook zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Torenvalk en buizerd staan bovenaan de lijst kort gevolgd door steenuil en kerkuil. Zo veel mogelijk gegevens verzamelen tijdens de ringsessies is de booschap.

En dan zat er zojuist een jonge merel op mijn gazon. Aan de zwarte staartpennen en handpennen kon ik zien dat het een mannetje is. Maar het leuke was dat hij een ring droeg en die heb ik hem bezorgde. Een mooie bevestiging van het nut van ringwerk.

merel.jpg

Als je heel goed kijkt kan je een stukje van de ring zien tussen het gras.