We maken het bont.

Een dagje vrij dus deze morgen vroeg uit de veren om te gaan helpen met ringen. De aantallen vielen de eerste controleronde wat tegen want met dit weer hadden we toch iets meer verwacht. Maar er bleven wel vogels in de netten vliegen de volgende twee rondes, dus toch een mooi totaal.

De buit voor vandaag :

kwartel 3, fitis 3, sprinkhaanzanger 3, rietzanger 4, tuinfluiter 12 (een terugvangst van een door Eddy vorig jaar geringde vogel), grasmus 3, zwartkop 3, bosrietzanger 4, kleine karekiet 28 (waaronder een terugvangst uit Nederland), heggemus 2, koolmees 2, pimpelmees 6 en bonte vliegenvanger 1.

Deze laatste was de ster van de dag. Een eerstejaars exemplaar werd geringd.

bontevlieg.jpg

Bonte vliegenvanger 1ste jaars.

bontevlieg-2.jpg

Karakteristieke vleugeltekening.

bontevlieg-3.jpg

Aan de witte randen op de tertials kan je zien of het een eerstejaars of adulte vogel is. Bij een adulte loopt deze tekening voorbij de schacht.

Namiddag onder een stekende zon een wandeling gaan maken in het natuurgebied Grote Beemd vlak bij mijn deur. Hoewel het een stevige inspanning was toch blij dat ik de hitte trotseerde. Want ik werd verrast door een opvliegende wespendief die blijkbaar ook de koelte van een bosje had opgezocht. Jammer genoeg had ik mijn macrolens op het toestel staan omdat ik vlinders wilde fotograferen. Maar als troost liet hij mij een mooie veer achter.

wespendief.jpg