Babyalarm in mijn straat.

Vanavond kreeg ik een smsje van een kennis om te melden dat er vier ooievaars over haar huis waren gevlogen. Dit ligt in vogelvlucht maar een paar honderd meter van mijn woonst, dus snel met de verrekijker naar buiten.

Op het eerste zicht geen ooievaars te bespeuren tot ik een langgerekt silhouet ontwaarde op één van de schouwen van mijn buren. Jawel, ze waren blijkbaar neergestreken. Al een paar buren stonden buiten en al gauw zag ik dat er nog eentje op een straatlamp zat.

Altijd een mooie ervaring om deze grote vogels zo dichtbij te kunnen bekijken. 

ooievaar.jpg

Het verhaaltje van de ooievaar en het doekje met een baby in zijn snavel is trouwens door iedereen gekend. Maar waar komt het vandaan ? Ooievaars worden al heel lang als geluksbrengers aanzien. zo is het in de landen van het Oostblok een zegen als een paartje jouw tuin uitkiest om hun nest te bouwen. Daarom zie je dan ook straten met in elke voortuin een karrewiel in de hoop dat de ooievaars hun bouwsel kiezen als nestplaats. Ze brengen het geluk en aangezien kinderen ook gelukkige ouders produceren (of was het net andersom?) heeft men de ooievaar tot kinderbezorger gepromoveerd. In Noord-Nederland wordt het verhaal verteld dat de ooievaars (die daar toen nog broedden) de kinderen uit een kinderput haalden en ze aan de moeders bezorgden. Dat die moeders in bed lagen na de geboorte werd dan weer verklaard met de melding dat de ooievaars de moeders in hun been pikten.

Dan toch een klein luguber kantje aan dit anders zo positieve verhaal. Maar dat laatste lijkt mij een verzinsel Knipogen. Onze straat hoopt alvast dat onze statige gasten hun faam als geluksbrenger waar maken.