We hebben er een draai aan gegeven.

Deze morgen een kwartiertje vroeger opgestaan om te gaan kijken of de ooievaars die gisteren neerstreken thuis in de buurt er nog zaten (gelukkig doet gek zijn geen pijn zegt mijn vrouwke dan). Drie kon ik nog terugvinden, ze zaten hun veren te poetsen op een paar daken in de buurt.

Dan door naar Eddy waar de gevangen vogels op mij wachtten. De warmte legt meestal de trek stil en dat was blijkbaar vandaag niet anders. Slechts 17 vogels tijdens de eerste controle waarvan 10 kwartels.

In totaal uiteindelijk 49 vogels in de netten. Kwartel 10, fitis 7, tjiftjaf 2, draaihals 1, pimpelmees 1, koolmees 2, zwartkop 4 (allemaal mannetjes), bonte vliegenvanger 1, tuinfluiter 4, grasmus 2, bosrietzanger 2, kleine karekiet 10, boompieper 3.

draaihals.jpg

Draaihals, een buitenbeentje uit de spechtenfamilie.

draaihals-2.jpg

In de hand draait hij zijn nek in alle bochten, hij heeft zijn naam echt niet gestolen.

bonte vlieg.jpg

1ste jaars bonte vliegenvanger. Dat zie je aan de witte rand op de tertials die stopt aan de schacht. Geslacht is ander paar mouwen, wij dachten aan wijfje wegens de meer bruine indruk. Maar in de boeken spreken ze van de bovenstaartdekveren die bij mannetje zwart zijn en bij wijfje bruinachtig. Dus ???

fitis.jpg

Bij fitissen kan je 1ste jaars en adult uit elkaar houden door gele kleur of ontbreken ervan. Links 1ste jaars, rechts adult.

fitis-2.jpg

Boven adult, onder 1ste jaars.