Bleke spot.

Een rustige voormiddag op de ringplek bij Eddy vandaag. Het wisselvallige weer had blijkbaar de trek stilgelegd en slechts 18 vogels konden worden geringd.

Kwartel 3, kleine karekiet 2, tuinfluiter 3 (eentje terug van 15/8), merel 3 (één wijfje terug van 24/7), spotvogel 1, koolmees 2 (eentje terug), tjiftjaf 1, grasmus 1 (nadat Peter ze eerst had proberen te helpen ontsnappen Knipogen), fitis 2.

Wel een paar leuke dingen bijgeleerd. Grasmussen, ook eerste jaars, kan je op gelsacht brengen vlak na het loslaten. De mannetjes hebben de gewoonte om een protestzang te laten horen. We konden dit fenomeen trouwens live meemaken.

tuinfluiter-2.jpg

Eén van de tuinfluiters was een adult. Veel grijzer van kleur en ook zwaarder dan eerstejaars. Ander kenmerk om adulten te herkennen is sleet op de tertials. Bij deze vogel is de 2de duidelijk gesleten. Gek genoeg is dit dikwijls maar op één van de tertials te zien.

spotvogel.jpg

Eerste spotvogel voor dit najaar was een wel heel grauw exemplaar. Even paniek…

spotvogel-2.jpg

Maar na controle van de vleugelformule bleek het toch een gewone spotvogel. Bij vale is de 1ste handpen (dat heel kleine veertje rechts op de foto) langer dan de handpendekveren. Bij deze is dat even lang, dus icterina.

kwartel-7.jpg

En nog steeds kwartels op doortrek. Dit schitterende mannetje mocht op de foto. Ze blijven mij verbazen met hun prachtige schakeringen in hun verenkleed. Variaties genoeg trouwens.