Vuur in de netten en bluswerken via de specialisten.

Vandaag was het vuur in de netten, figuurlijk dan. Hoewel ook even letterlijk met een vuurgoudhaantje. Schitterende beestjes.

2sep-2.jpg

Mannetje vuurgoudhaan.

Maar de vangst van de dag was een mogelijke struikrietzanger. Tijdens de tweede ronde haalde ik een acrocephalus uit het net wat ik dacht dat een kleine karekiet was. En ik toonde hem aan Eddy omdat hij toch wel opvallende groeistrepen had in vleugels en staart. Toen ik dat op foto wilde zetten viel Eddy de wel heel korte 2de handpen op.

Het zou toch niet waar zijn zeker !? De boeken en meetlat werd dan ook bovengehaald en één voor één werden alle maten zorgvuldig opgetekend. Vleugellengte 65, inkeping 2de hp 12, 2de handpen viel tussen 5 en 6, 1ste handpen 3mm korter dan handpendekveren, snavel 12, 2de handpen en top vleugel 5, 1ste armpen en top vleugel 15. Nog eens alles nagekeken in “de Svensson” en wij trokken de conclusie dat dit een struikrietzanger was.

Maar nadien, toen de foto’s verspreid werden kregen we meldingen van collega ringers dat het toch geen typisch beestje was. De kleur bleek niet te kloppen volgens hen. Dus werd de mening gevraagd van verschillende mensen die de soort beter kenden dan wij. En die raakten er ook niet helemaal uit. Er wordt zelfs luidop gedacht aan een kruising kleine karekiet x struikrietzanger. De maten vallen allemaal binnen de soort struikrietzanger en eentje valt buiten de (extreme) maten van kleine karekiet. De algemene indruk van uitzicht is dan weer meer kleine karekiet. Dus een kleine karekiet met afwijkende vleugelformule of een struikrietzanger met afwijkend verenkleed ???? 

Niet simpel, maar voor mij als stagair wel heel leerijk. De slotsom van alle info die we kregen van collega ringers was dat dit zeker een kleine karekiet was met afwijkende vleugelformule of toch allesinds met extreme maten. Vooral de uitleg van Geert Desmet die in het buitenland heel wat struikrietzangers in zijn handen had was heel duidelijk. Nu er nog eentje vangen die wel klopt zodat we wat we geleerd hebben kunnen testen Lachen.

2sep-6.jpg

Hier zie je mooi de korte 2de handpen.

2sep-10.jpg

Toch een kleine kareniet.

Het was trouwens een goede dag in zijn geheel. Veel zwartkoppen (die beginnen goed door te komen) en een aantal adulte grasmussen, ook altijd beauty’s. En nog eens een rietzanger, dat was al een tijdje geleden.

 83 vogels/ 16 soorten
 
c. coturnix/ kwartel 6 (+2 wegvliegers)
j. torquilla/ draaihals 1
t. merula/ merel 1
p. major/ koolmees 3
p. caeruleus/ pimpelmees 1
p. collybita/ tjiftjaf 3
p. trochilus/ fitis 1
r. ignicapillus/ vuurgoudhaantje 1
l. naevia/ sprinkhaanzanger 2
a. schoenobaenus/ rietzanger 1
a. scirpaceus/ kl. karekiet 3
a. dumetorum/ struikrietzanger 1 ??? (twijfelgeval, mogelijk toch kleine karekiet)
s. atricapilla/ zwartkop 35
s. borin/ tuinflu iter 6
s. communis/ grasmus p. modularis/ heggenmus 122sep.jpg

Adulte grasmus, denkelijk een mannetje.

2sep-14.jpg

Rietzanger, eentje uit het boekje.

5 thoughts on “Vuur in de netten en bluswerken via de specialisten.

 1. Is geen Struikrietzanger, doch gewone 1e kj Kleine Karekiet.
  Geen versmalling zichtbaar op p4 en p5, algehele kleur is rossig, nergens een groene zweem, tertials niet eenkleurig maar contrastrijk…
  Sorry om u uit uw droom te moeten halen.
  Groeten,
  Joost

  Like

 2. Dag Joost, we zijn ondertussen ook aan het twijfelen en er wordt aan gewerkt. Het is wel iets ingewikkelder dan wat jij stelt. Zo vallen alle maten van deze vogel binnen deze van struikrietzanger, maar de kleur klopt inderdaad niet. En wat die versmallingen betreft, die ontbreekt vaak bij 1ste jaar struikrietzangers. Enkele maten kloppen dan weer niet voor kleine karekiet. Kleine karekiet met afwijkende vleugelformule of struikrietzanger met afwijkende kleur ??? Kortom, een ingewikkeld zaak.

  Like

 3. Hoe zit het met de diffuse wenkbrauwstreep, het breedste boven de teugel, dewelke je aandacht in eerste instantie zou vestigen als er geen geluid of zang uitkwam? Heeft het beest geroepen terwijl jullie het in de buurt hadden?

  Like

 4. Ik weet niet waar u uw informatie haalt, maar dat de versmallingen bij 1e jaars zouden kunnen ontbreken lijken mij enkel fabeltjes…
  Ik kan gerust stellen dat ik wat ervaring heb met Struikrietzangers. Ik weet ook niet welke maat niet zou kloppen voor Kleine Karekiet? De verkorte p2 misschien? Maar dat valt zeker binnen de variatie van Kl. Karekiet, zo heb ik er al verschillende door mijn handen zien gaan hoor.
  Dit is zeker een Kleine Karekiet en niets anders…
  Groeten,
  Joost

  Like

 5. Info komt uit Svensson die we er bij gehaald hebben tijdens opmeten van de vogel. Is denkelijk een kleine karekiet. Maar in Svensson wordt wel degelijk aangehaald dat de inkepingen op hp 3 tot 5 soms heel miniem zijn of zelfs ontbreken bij 1ste jaars vogels en de afstand tussen hp2 en de top van de vleugel is bij struikrietzanger volgens Svensson 3,5 tot 6,5mm en bij kleine karekiet 1 tot 3,5mm. Bij onze vogel was dat 5mm. Dit is dus het kenmerk dat op dat moment volgens ons buiten vleugelformule van kleine karekiet viel. Maar we hebben ons teveel gebaseerd op die vleugelformule. Dus is het een kleine karekiet met zeer korte 2de hp, zo zijn er blijkbaar dit jaar al een aantal geringd volgens KBIN (misschien wel eentje met wat struikrietzangersbloed, DNAstaaltje was leuk geweest :-)). Dit is mijn conclusie na heel wat commentaren van collega ringers. We hebben weer wat bijgeleerd.

  Like

Comments are closed.