Leeftijdsgenoten

Nadat we vorig weekend twee geringde torenvalken controleerden die in dezelfde kast werden geringd was er deze keer weer een leuke vaststelling.

Zaterdag samen met Andre Burnel op pad. Een waalse ringer die in de winterperiode ook torenvalken en buizerds ringt. Hij schreef er trouwens al een wetenschappelijk artikel over, dus we konden weer wat bijleren. De buit bleef beperkt. Eén buizerd (2de jaars mannetje) en twee torenvalken, beiden geringd. Het zachte weer zal daar wel voor iets tussen zitten. Onze theorie is dat de vogels genoeg eten vinden in de vorm van regenwormen en kevers en daarom minder actief gaan jagen.

De twee torenvalken waren geringd. Altijd leuke info. eentje in Horpmaal en eentje in Vechmaal (dus niet ver van de vangplek). Maar verrassend was dat ze alletwee op 9/6/2010 hun ring kregen aangenepen door iemand van onze ringgroep. Ze zijn dus minstens 2 jaar 6 maanden oud.

22dec.jpg

Bovenvleugel van adult wijfje. Ik dacht door de lichte omzoming op de handpendekveren even aan een eerste jaars. Maar Andre zag dadelijk dat het een adulte vogel was. Weer iets bijgeleerd. Bij 1ste jaars moet dat een duidelijke omzoming zijn en die hebben ook een “jong” uiterlijk.

22dec-2.jpg

Ondervleugel van zelfde vogel, duidelijk adult. Bij 1ste jaars grijzer van kleur en minder scherp getekend.

22dec-3.jpg

Grijze kopkleur bij dit adult mannetje. Zit nog wat bruin in. Dat gaat weg naarmate vogels ouder worden.

Zondag opnieuw met Eddy op pad. We zagen 14 buizerds en 10 torenvalken. Maar konden er geen enkele vangen. Dat zachte weertje nietwaar. Voorlopig bleef de teller dan ook op 52 staan, 40 torenvalken en 12 buizerds.

Ondertussen ook mijn eigen projectje rond steenuilen op poten proberen te krijgen. Bedoeling is om te gaan bekijken of nestkasten in laagstamplantages ook worden uitgekozen als broedplaats. Momenteel hangen we onze kasten op in de voor deze soort typische biotopen zoals hoogstam. Maar moet dat wel ? Een boeiende vraag vind ik.

Ben samen met Jente (altijd makkelijk om een onderzoeker in huis te hebben) en enkele steenuilenkenners aan het bepalen hoe we dat gaan aanpakken. Hoe dat verder gaat zal je hier zeker kunnen volgen.

22dec-4.jpg

Deze kereltjes ga je dan ook nog regelmatig tegenkomen op mijn blog.