Gegevens steenuil 2012.

Dankzij het “schitterende” weer van de voorbije dagen tijd gehad om de gegevens van de controle van de steenuil-nestkasten van dit jaar even op een rijtje te zetten.

Er werden 71 nestkasten gecontroleerd in de regio Alken-Wellen-Borgloon, waarvan Tony Jacobs er 25 voor zijn rekening nam. Hiervan was ongeveer de helft bezet (36 of 50,70%). Er werden 105 pulli geringd. Het eerste broedsel werd van een ring voorzien op 12 mei. Tevens werden 28 adulte vogels aangetroffen in de kasten en hiervan waren er 7 ongeringd.

Bij het aflezen van de ringen van deze adulte vogels komen we steeds leuke dingen aan de weet. Drie wijfjes werden als adulten in 2008 (2) en 2009 (1) door Tony geringd en werden door mij dit jaar opnieuw aangetroffen. Ze zaten telkens in dezelfde nestkast als waar ze hun ring toen aankregen.

Twee van de gecontroleerde adulte vogels werden dan weer als pullus geringd door Tony. Eentje in 2009 en ook deze controleerde ik in dezelfde kast als waar hij of zij geboren werd. 

En tenslotte was er eentje die ik controleerde in een nestkast in Borgloon. Deze vogel werd door Tony geringd in een nestkast in Wellen als pullus. Afstand tussen deze twee locaties 6,1 km in vogelvlucht (of moet ik zeggen steenuilvlucht). Tony ringde deze vogel in 2005, dus was hij of zij ongeveer 7 jaar oud.

Boeiende beestjes, onze Athene noctua.

Steenuil 3.jpg