Hot and wet.

Neen, we zijn niet verhuisd naar een of ander tropisch gebied met vochtige regenwouden. Maar naar Belgische normen is het momenteel buiten veel te warm voor de tijd van het jaar en is ons landje zo doorweekt als een spons die al 14 dagen in een emmer water ligt.

En dat is niet goed. In de fuiken vangen onze collega-ringers (die we trouwens tegenkwamen en zo onze beste wensen persoonlijk konden aanbieden) al weken geen nieuwe buizerds meer. En wij moeten ook harder zoeken naar torenvalken en buizerds in onze velden.

En als we er vangen dan zijn die soms heel doorweekt en vliegen ze niet echt vlotjes. Niet echt ideaal weer voor beesten die hun kostje moeten vangen door neer te duiken op een kletsnatte bodem.

6jan-2.jpg

Zo een “nat” exemplaar, let op de doorweekte staart en samenklittende slagpennen.

Maar zo vliegen ze gelukkig niet allemaal rond. Misschien is het een kwestie van conditie ? Het natte exemplaar had een vleugellengte van 260 en woog 242 gram. We vingen nog een wijfje met een vleugel van 245 en hetzelfde gewicht. Dus veel kleiner maar toch evenzwaar. Maar mijn theorie wordt dan weer snel ongedaan gemaakt met onze derde vangst voor vandaag. Wijfje met vleugel van 264 en een gewicht van 225 gram. En die zat wel mooi droog in de pluimen. Het enige wat ik nog kan bedenken is dat een natte vogel zwaarder is door het water in zijn veren. Dus moesten we de bewuste vogel droog wegen zou het gewicht wel eens een stuk kunnen zakken. Maar we hadden onze haardroger niet bij de hand. Misschien toevoegen aan ons materiaal ?

6jan.jpg

Adult wijfje.

6jan-3.jpg

Dit wijfje bijna samen met haar partner gevangen. Vielen beide op de val, maar meneer koos het hazenpad.