Numero uno voor 2013.

De eerste vangdag zit er op voor 2013. Meer dan 10 °C en een druilerig regenweertje zorgde er voor dat we een heel kort lijstje hadden. Welgeteld één torenvalk werd geringd. een adult mannetje.

5jan.jpg

Onze eerste vogel die we ringden in 2013.

Maar ik kon wel aan mijn jaarlijst werken. Ook wel aan een laag tempo, maar we zagen toch wel wat vogels. Hoogtepunt waren twee blauwe kiekendieven, mannetje en wijfje. Die jaarlijst is er gekomen na een bericht van Tony die liet weten dat hij 210 vogles had gespot in 2012. Hierdoor werd de twitcher in mij weer wakker en deed ik het voornemen om de app op mijn smartphone om waarnemingen ter plaatse op te slaan eens beter te gebruiken dit jaar. We zien wel waar we uitkomen, plezant is het alvast.

Namiddag dan met Eric Decock (jawel, met C O C K) een vijftal nestkasten voor steenuil gaan ophangen. Allemaal in hoogstamboomgaarden (of wat er van overblijft). Heel goed nieuws was dat zij nog een aantal onafgewerkte nestkasten hadden staan. Samen met mijn 20 die in productie zijn bij De Alverberg kom ik op meer dan 40 nestkasten. En die zouden dan tegen het voorjaar opgehangen moeten worden.

Bedoeling is om er tien op te hangen in de typische biotoop (of beter gezegd de biotoop die wij denken dat typisch is) namelijk hoogstamboomgaarden. Twintig komen in laagstamplantages en bij tien daarvan hangen we op maximaal 250 meter een tweede kast in hoogstam. En dan mogen onze steenuilen kiezen waar ze gaan wonen. ik ben benieuwd. Maar eerst die kasten op hun plaats krijgen. Dus is er al wat werk aan de winkel.

5jan-1.jpg

Krijgen we dit beeld ook in laagstamplantages ?