Valentijnsmaand, dus koppelkestijd.

De temperatuur een stuk hoger, geen sneeuw meer en heel wat akkers omgeploegd. Hierdoor verhuizen heel wat vogels naar hun broedgebied en die we gaan zien zullen zich wel volgegeten hebben met regenwormen.

Stelling één leek te kloppen want we zagen duidelijk veel minder roofvogels dan de voorbije weken. Maar stelling twee trekken we toch in twijfel want we scoorden goed met onze vangsten. Eén buizerd die eerst stelling één wilde bewijzen door regenwormen te gaan zoeken in de weide. Maar even later vatte hij post op een paaltje langs de weg en we konden ons maar net uit de voeten maken nadat we de balchatri hadden geplaatst, zo snel kwam hij aanvliegen.

2feb-3.jpg

Buizerd, vrouwtje van 2012.

En we vingen 3 torenvalken. Een ongeringd vrouwtje van vorig jaar. En dan ons koppeltje. In een nestkast zagen we twee torenvalken zitten. Eentje dook vanuit deze nestkast recht op de balchatri. Eddy maakte dit vrouwtje los en we gingen ze iets verder meten en wegen. De andere vogel bleef mooi in de kast zitten. We hadden de eerste vangst nog niet gelost of het mannetje vloog ook naar de balchatri. Twee keer raak op dezelfde plek. En zo goed als zeker het koppeltje dat in die nestkast dit jaar voor nageslacht gaat zorgen. En na de controle gingen beide vogels weer netjes in de nestkast zitten. Hopelijk kunnen we in de zomer hun zonen en dochters ook een ring aanmeten.

2feb.jpg

Mevrouw torenvalk…

2feb-2.jpg

…en haar ventje.

2feb-5.jpg

Het romantisch koppeltje in hun kast.

Gisteren vergaderd met de ringgroep. Het was weer een gezellige boel waar heel wat plannen werden gesmeed. Hopelijk lukt het ons om deze te verwezenlijken. Robert had mijn voorraadje ringen bij voor het nakende broedseizoen. Dus we kunnen er aan beginnen.

2feb-4.jpg

Ringen…check, ringtang…check, ik ben klaar voor de strijd.