Oudjes doen het weer.

Ganse dag op pad geweest om vogels te ringen met Eddy. Voormiddag was Louis (onze kersverse nestringer) er ook bij. Want hij wilde de bosuilenkasten op het vliegveld in Brustem even gaan checken. Deze waren jammer genoeg niet bezet door bosuilen. Dit kon al want heel wat koppels van deze soort liggen momenteel met eieren. Eén kast was helemaal leeg en uit een andere vlogen twee holeduiven. Die durven trouwens met dit winterweertje ook wel een nestje te doen.

En dan op pad om roofvogels te vangen. Op het vliegveld trouwens een mooi mannetje en vrouwtje blauwe kiekendief. We zouden er nog tegenkomen vandaag. Maar onze eerste vangst was een buizerd. Volgens mij een derde kalenderjaar mannetje. De slijtage op de vijf eerste handpennen wees dit aan.

9feb-3.jpg

De buizerd net voor het loslaten.

En bij de torenvalken stond de teller op het einde van de dag op vijf. Drie ongeringde vogels waarvan twee adulte vrouwtjes en een tweede kalenderjaar mannetje.

En dan twee geringde exemplaren. Ons “oudje” (5 jaar en half) liet zich opnieuw vangen. We vingen dit mannetje al een keer op 3 februari. Hij woog toen 218 gram. Nu was dat 194 gram, dus 24 gram minder of een gewichtsverlies van maar liefst 11% op 6 dagen. En dan vingen we nog een adult vrouwtje dat we voor nieuwjaar, 8 december, zelf hadden geringd. Deze vogel was 5 gram zwaarder dan toen. Dit gebeurde deze keer vlak bij de afrit van de autostrade onder toeziend oog van een aantal frituurgangers die van achter het raam ons met grote ogen bekeken.

De stelling dat je torenvalken slechts één keer kan vangen met de balchatri lijkt door ons ontkracht te worden.

9feb-2.jpg

Het adulte vrouwtje.

9feb.jpg

En ons “oudje” (ik bedoel de torenvalk).

One thought on “Oudjes doen het weer.

Comments are closed.