Ruigpootje !!!!!!!

Gisteren onze 3de editie van de Zuid-Limburgse Vogeldag gehouden. En het werd een leuke avond. Veel volk, goede sprekers en een terechte winnaar van de Houten Freek. Zeker onze hoofdact, de beroemde en beruchte vogelaar Billy, gaf het beste van zichzelf met een boeiend verhaal over zijn ervaringen met vogels kijken in ons landje en ver daarbuiten. En Eddy en ik gaven een lezing over het ringen van torenvalken met de balchatri. Dat daar even werd gesproken over een ruigpootbuizerd die Andre Burnel ooit ving was misschien al een voorteken ?

vogeldag.jpg

Veel volk op onze vogeldag.

vogeldag-2.jpg

Den Billy tijdens zijn gesmaakt optreden.

vogeldag-3.jpg

Voorzitter Yvon overhandigt de Houten Freek aan winnaar Pascal Gielen.

En dan voormiddag vroeg uit de veren om met Eddy nog eens op pad te gaan. De dagen voordien effe getwijfeld omdat het wel eens laat kon worden op de Vogeldag. En gelukkig toch beslist om mee te gaan.

Het begon stillekes met wel heel wat buizerds die we zagen, maar ze vlogen allemaal snel weg als we de val wilden plaatsen. En torenvalken bleken al helemaal verdwenen te zijn. Tegen de middag stond de teller nog steeds op nul. En dan reden we Valmeer binnen en zagen we een buizerd in een hoogstam langs de weg zitten. De val uitgezet en iets verder geparkeerd om te zien of we nu succes hadden. En deze buizerd vloog naar de val, maar werd door een voorbijrijdende fietser terug opgeschrikt. En toen begon de adrenaline snel te stijgen.

Want ik zag een witte bovenstaart met twee duidelijke zwarte eindbanden, zwarte flanken en zwarte polsvlekken. Het zou toch niet waar zijn zeker ? Maar het was dat wel. We stonden te kijken naar een ruigpootbuizerd die net op onze val had gezeten !!!! De vogel vloog naar een boom wat verder van de val af, maar kwam terug in de eerste boom zitten. Maar kwam niet terug op de val en het verkeer bleef druk. Daarom werden alle middelen er bij gehaald en zetten we nog twee vallen bij. Eentje kon ik zonder dat de vogel opvloog over de omheining van de weide zetten. en dat bleek de juiste keuze. De ruigpoot kwam op de val en even later was hij gevangen. Onze dag kon niet meer stuk. 

Dat we nadien nog maar één torenvalkje vingen kon ons weinig deren. Want die ruigpootbuizerd was echt de max.

ruigpoot-8.jpg

De ruigpootbuizerd, een adult mannetje.

ruigpoot-4.jpg

De kenmerkende zwarte staarteindbanden.

ruigpoot-3.jpg

De contrastrijke ondervleugel met de zwarte polsvlek.

ruigpoot-6.jpg

Het ultieme kenmerk, de bevederde poten.

ruigpoot-9.jpg

En na het ringen ging hij gewoon terug in zijn boompje zitten.

2 thoughts on “Ruigpootje !!!!!!!

Comments are closed.