Tsjirpende tjiftjaffen.

Het blijft maar winteren met zaterdag tijdens onze ringwerk bijna 10 cm sneeuw op een paar uur tijd en zondag tijdens een wandeling door de Grote Beemd vriestemperaturen.

Zaterdag dus samen met Eddy naar Andre Burnel in Awirs vogels gaan ringen. Toen we aankwamen lag er nog geen sneeuw maar was het toch goed koud. En even later vielen er dikke vlokken uit de grauwe lucht. Maar de vogeltjes bleken toch actief. Een paar tjiftjaffen en een wijfje blauwborst in de misnetten en aan de slagnetten was het toch redelijk druk. We begonnen met een drietal rietgorzen, groepje vinken, heggemus, mannetje witte kwik en een koppeltje roodborsttapuiten dat bijna alle paaltjes rond het net aandeed maar het net links (of rechts) lieten liggen. En dan vielen er een paar zanglijsters in het net, gelukkig wachtte ik even voor het werd dichtgetrokken want er volgde een’merel”. De zanglijsters waren iets te vlug, maar de “merel” zat in het net. Andre liep er naartoe en toen zag ik plots de witte borstvlek, een beflijster ! Jammer genoeg hing het net door de sneeuw wat door en kon onze schitterende vangst ontsnappen. Maar we hadden dan toch deze zeldzame doortrekker gezien.

Zondag wat langer (eigenlijk te lang) in mijn bedje blijven liggen wegens de winterse weersvoorspellingen. Maar toen ik opstond bleek het toch droog te zijn. Dus toch maar even de Grote Beemd inwandelen. Op een hoop rotte appels zat een groep van minstens 40 kramsvogels en op de vijver van Maupertuus een wijfje krakeend tussen de wilden eenden. Geen slecht begin. In de beemd zelf mijn eerste tjiftjaf voor dit jaar in dit gebied. Maar buiten een paar slappe roepjes bleef zijn snaveltje dicht. De vorige jaren zaten ze nu al luid te zingen. En dan werd mijn aandacht getrokken door enkele roepende meeuwen. Ze waren bezig met het lastigvallen van een grote wit-zwarte roofvogel, een overtrekkende visarend ! Wel de verkeerde richting uit, maar je zou wel naar het zonnige zuiden terug willen vliegen met dit weer. 

En dan toch wat lentetekenen. Kikkerdril van bruine kikker in een aantal poelen. Hopelijk worden deze eitjes kikkervisjes en geen ingevroren dril. En aan een braamstruweel was een koppeltje staartmezen druk bezig met het zoeken van nestmateriaal. Gisteren nog zei ik tegen Eddy dat ik wel eens een nestje van deze soort zou willen ontdekken. Dus mij even iets verder opgesteld om hun gedrag te volgen. En even later vond ik de fundamenten van wat een schitterend nest zou worden. Een kunstig geweven nestkom met binnenin vlechtwerk van strootjes en haartjes en aan de buitenzijde een optimaal gecamoufleerd omhulsel van mos en spinnenweb. Natuur is kunst met een heel grote K. En mijn eerste nest voor dit jaar is binnen.

Mijn wandeling afgesloten met 3 (nog eentje te veel) baltsende buizerds rond het nest waar ze vorig jaar jongen hadden en een opvliegende houtsnip. Koud maar toch weer de moeite waard om naar buiten te gaan.

24maart-6.jpg

De bruine kikkers hebben hun eitjes al afgezet.

24maart-2.jpg

Winterse taferelen eind maart.

24maart-3.jpg

Braamstruweel waar het staartmezennest in aanbouw is.

24maart-5.jpg

Te vroeg komen piepen ?

24maart-4.jpg

Een hoopvol beeld, de lente wurmt zich overal doorheen.