De nestjes-trein heeft vertraging.

Het weekend wat tijd gebruikt om naar nesten te gaan zoeken. Maar blijkbaar hebben onze gevederde vrienden gewacht tot de koudegolf van de voorbije weken voorbij is. Want veel nesten zijn er zo te zien nog niet. “Mijn” merel in de tuin heeft ondertussen wel 4 eieren gelegd. 

13april-4.jpg

Het gebied dat ik uitkoos is Langenakker, een mooi stukje natuur op de grens met Kortessem. Dat de lente er toch aan komt zie je wel aan de planten. De voorjaarsbloeiers zijn duidelijk aan een inhaalbeweging bezig.

13april.jpg

13april-2.jpg

Een tapijt bosanemonen.

13april-3.jpg

En zelfs een “plasje” met daslook.

Maar echt veel nesten kon ik niet ontdekken. Wel een houtduif op zijn nest, maar ook hier nog geen eieren te bespeuren. 

Namiddag dan met Eric Decock op pad om nog een paar nestkasten voor steenuil te plaatsen en er dan ook een aantal te controleren. En ondanks een mooi lentezonnetje zaten in verschillende nestkasten toch adulte vogels, vaak zelfs paartjes. Leuk waren de controle van een adult die ik op 20/2 al aantrof in deze kast. Toen woog deze vogel 184 gram en nu was hij al aangedikt tot 191 gram. En dan had ik een koppeltje in Borgloon waar het wijfje van vorig jaar nog aanwezig was. Maar ze had haar vorige partner geruild voor een jong ding, een steenuil die ik vorig jaar als pull ringde. Een toyboy voor mijn Madonna bij de steenuiltjes Lachen.

13april-5.jpg

Die ogen, man, man.

13april-6.jpg

Van elk exemplaar fotograferen we de vleugel. Zo oefen ik op leeftijdsbepaling.

Zondagvoormiddag de kampioenenviering van onze heren bij de volleybal gaan laten uitwaaien en dus weer nesten gaan zoeken. Het begon goed met een tjiftjaf waar ik nestbouw kon zien. De plek op mijn GPS opgeslagen en binnen een paar weken nog eens komen kijken. Maar dan weer dezelfde conclusie. Veel vogelzang, veel rondgevlieg, maar weinig nesten. Maar de dag dan toch goed afgesloten met eindelijk nog eens een volledig afgewerkt nest van grote gele kwikstaart. Die had ik al een aantal jaren niet meer gevonden en zelfs niet meer gezien in Wellen. Hopelijk komen er eitjes en jongen. Want die soort kan dat wel gebruiken.

En nog vergeten te melden. Zaterdag tijdens mijn zoektocht naar nesten vloog er uit een laagstamplantage een wel erg grote merel op. Maar hij was te snel weg om goed te bekijken. Maar even later, tijdens het bekijken van een kraaiennest (waar de broedende kraai trouwens af vloog) zag ik deze vogel terug. En jawel, grijze vleugels en een mooie witte bef op de borst, een prachtig mannetje beflijster. Deze zeldzaamheid uit het hoge noorden zie je niet vaak in onze regio. En dan vandaag mijn eerste zwaluwen voor dit jaar. Ze zaten met zijn tweetjes op een electriciteitsdraad in Kortessem. Nog even omgekeerd met de auto om zeker te zijn en het lentegevoel nog een extra duwtje te geven.