Havik in de wachtkamer.

Vandaag samen met Tony in Masy op zoek gegaan naar roofvogelhorsten. Tony heeft hier een vergunning en ik mag gelukkig meelopen. Prachtig gebied met weer heel wat nieuwe jaarsoorten voor mij. Boompieper, bonte vliegenvanger, gekraagde roodstaart en fluiter. Maar ook de roofvogels waren van de partij. De eerste horst die Tony mij toonde was al dadelijk bingo, havik ! Hopelijk lukt dit broedsel en kunnen we dan terugkomen met de klimmers om de pulli te ringen.

27april-2.jpg

Mijn eerste haviknest op de lijst.

27april.jpg

Het wijfje is al gestart met ruien aan deze handpen te zien.

We vonden nog wel een aantal horsten, maar telkens zonder bewoners. Ik heb ze toch maar opgeslagen in mijn gps voor latere controles. Misschien komt er wel een wespendief op af ? Maar we vonden nog wel sporen van havik in een ander bos. Een plukplaats.

27april-3.jpg

Namiddag dan alleen op pad. Eerst een aantal horsten die ik in de winter had opgetekend gaan bezoeken. Bij de eerste in Riemst was het al dadelijk prijs. Mannetje buizerd in de nestboom en wijfje op het nest. In Hoeselt vloog er een kraai van het nest. En de volgende twee waren onbezet (of de vogels waren niet thuis). In Diepenbeek zat er ook geen vogel op de horst, maar wel vlogen er buizerds rond. En terwijl ik dit bekeek kwam mijn volgende zomervogel op mijn jaarlijst, boomvalk. Deze gracieuze roofvogel liet zich schitterend bekijken tijdens zijn jachtpartij.

Dan nog een paar steenuilenkasten gaan bekijken. De eerste leverde een spijtige vondst op. In de kast lagen de overblijfselen van twee steenuilen met ring aan de poot. Maar dan ging het de goede kant op. Eerst een broedend wijfje op 4 eieren, dan eentje met 2 en tenslotte een met 3.

Omdat het vrouwtje samen met haar moeder op stap ging kon ik nog een paar uurtjes op pad. Dus maar eens gaan kijken in de velden aan de Zonneveldweg. Een goede keuze. Eerst een koppeltje kneutjes (dat was al even geleden), een zingende geelgors en in een eik een mooie horst. De rondcirkelende en roepende buizerds lieten duidelijk blijken dat dit hun nest was. Dus buizerdnest nummer 6 voor dit jaar staat genoteerd. En in dezelfde weide vond ik mijn derde merelnest voor dit jaar in een (erg stekelige) meidoornhaag met een legsel van 4 eieren.

27april-5.jpg

Merelnest.

En blijkbaar zijn de gierzwaluwen ook terug in ons landje. Eerst hadden we er twee toen Tony en ik naar huis reden. Maar tijdens de namiddag zag ik er tientallen. Zeker allemaal samen met de bus gekomen. Hopelijk zijn er een paar die mijn nestkasten vinden die ik in Wellen heb opgehangen.

Zondagvoormiddag nog wat op pad gegaan. Gebied dat ik bezocht was Eggertingen. Mooi valleigebied met een aantal leuke bosjes. In eentje vond ik een horst die denkelijk bezet is door buizerd. Dan een paar nestkasten van torenvalk gaan controleren en jawel, het eerste ei voor 2013 is een feit.

Van de drie steenuilenkasten die ik controleerde waren er twee bezet. En tenslotte vond ik nog een bezet buizerdnest in Borgloon en bleken op twee horsten die ik in de winter had genoteerd ook buizerds aanwezig. De teller begint mooi op te lopen.