De wijze raad van nonkel Peter.

Mei is begonnen en dus wordt het normaal gezien drukker voor de nestringers. Zelf heb ik mijn strategie aangepast na een mailtje van Peter Alblas. Hij stuurde mij terecht de wijze raad door die ik ooit zelf verkondigde, maar nu stomweg negeerde. Beter één of een paar soorten goed doen dan alles maar half.

Dus blijven de doornstruiken en meidoornhagen links liggen en ga ik voluit voor roofvogels en mijn nestkasten van torenvalk en steenuil. En wees gerust met die heb ik mijn handen meer dan vol. Toevallig gevonden nesten worden dan weer wel opgevolgd, maar intensief gaan zoeken naar zwartkop, grasmus, tjiftjaf of ander klein gespuis wordt even op hold gezet. De grote gele kwik heeft trouwens jongen.

En de eerste dag van mei kon ik even mijn stage, die ook nog lopende is, terug oppakken met een bezoek aan Jos in de prachtige Gaume. Wat een locatie om te ringen en dan nog eens superproffesioneel ingericht.

1mei-7.jpg

Het uitzicht vanuit de ringhut, niet slecht.

Hoewel het aantal vogels volgens Jos dik tegenviel kon ik toch wat bijleren over een aantal soorten.

1mei-2.jpg

Mannetje kneu.

1mei-3.jpg

Vrouwtje distelvink.

1mei-5.jpg

Mannetje boerenzwaluw, te herkennen aan de lange buitenste staartpennen.

1mei-4.jpg

Prachtige man geelgors in het net. Maar die mocht rustig verder eten omdat hij al geringd was.

En dan het weekend op zoek naar horsten. Maar omdat het bladerdek langzaam maar zeker dichter begint te worden wordt de zoektocht ook minder makkelijk. Zo bezocht ik een mooi bos in Kortessem en kon ik het broedpaar buizerd zien, maar het nest vinden was een ander paar mouwen. Ook in Kerniel, waar ik het nest dan wel wist zitten, bleek niemand thuis. Hopelijk waren ze even aan het rondvliegen. Het koppel in de Broekbeemd was wel aanwezig, maar zij kozen een schrale populier uit waardoor de klimmers dit nest gaan laten voor wat het is.

De paar torenvalkenkasten die ik controleerde waren onbezet. Benieuwd of de lange winter het aantal broedparen gaat doen dalen.

5mei.jpg

Geen nest gevonden, maar toch een prachtig stukje natuur.

5mei-2.jpg

En tussendoor van de bloesempracht genieten.

5mei-3.jpg

De wijngaardslakken zijn er ook aan begonnen.

5mei-4.jpg

Frisgroen tegen staalblauw.

Namiddag dan weer een paar uurtjes rondgewandeld in de grote beemd. Bedoeling was om de dennenbosjes af te speuren op zoek naar sperwernesten. Etienne had mij gewezen op een paar nesten die hij had gezien. En in één van de dennen inderdaad een vrij grote horst, maar er was niemand thuis. Tijdens het omhoog kijken stootte ik tegen een plastieken buis die daardoor vloog er een vogel uit. Na een kijkje in de buis ontdekte ik een mooi nestje met 6 eitjes van roodborst. De raad van Peter en mijn besluit om enkel nog toevallige nesten op te volgen werd dadelijk in de praktijk omgezet. Wel een raar zicht zo een nest in een buis, maar roodborsten doen dat wel vaker. Trouwens mijn eerste door mezelf gevonden roodborstnest ooit. Hopelijk komen de jongen groot en kan ik ze dan ringen.

5mei-5.jpg

Het huisje van de “gebuisde” roodborst.

5mei-6.jpg

Zicht op de voordeur.