Triootje van kievit.

Met een héééél lang weekend en het vrouwke dat haar handen vol heeft met het uitwerken van de communie op haar school had ik veel tijd om het veld in te trekken.

Donderdag werd wel gebruikt om Jente zijn bureau naar Wageningen te brengen en dit gecombineerd met een bezoek aan Ouwehands Dierenpark dat op nog geen 6km van zijn verblijf ligt. Daarom mijn reflex nog eens uit de kast gehaald om beestjes te fotograferen. Dat was al even geleden.

ouwehands-7.jpg

Neushoornvogel met nestindicerend gedrag 🙂

ouwehands-2.jpg

Bateleur, misschien in 2014 life op mijn lijst ?

Donderdag dan de Mombeekvallei gaan bezoeken om de buizerds die Pierre had gemeld te gaan zoeken. Maar al gauw bleek dat dit niet zo simpel is met de bladeren op de bomen. Wel een bezette nestkast van torenvalk. Daarom ook even naar de Grote Beemd gereden waar ik vorige keer geen torenvalken had in de kast. Maar deze keer meer geluk. Een wijfje keek mij streng aan vanuit de kast. Dus denkelijk daar weer jongen om te ringen dit jaar. Een leuk stukje ruigte werd iets nader bekeken want daar weerklonk gezang van heel wat soorten. Zwartkop, grasmus, tuinfluiter en bosrietzanger gaven het beste van zichzelf. Een tuinfluiter met een strootje in haar snavel trok mijn aandacht en werd van op afstand gevolgd. Dit leverde mijn eerste Belgische nest van tuinfluiter op (had er ook eentje samen met Peter in Maastricht). Eén eitje gaf aan dat ze nog maar pas begonnen waren aan hun broedsel. Tijdens deze zoektocht ook nog een merelnest met 4 eieren ontdekt.

Vandaag opnieuw het veld in. Bestemming was Bernissem maar de kleine karekieten waren wel aanwezig, maar nesten heb ik niet gevonden. Te vroeg denk ik. Ook hier verschillende zangposten van bosrietzanger. Alarmerende kieviten en de uitstraak van Eddy aan de telefoon dat het misschien nog iets te vroeg was voor jonge kieviten deed mij besluiten om de velden te gaan afkijken. Een opkomende donkere lucht bevestigde deze keuze, liever droog in de auto dan druipnat in het veld.

Op een akker vlak bij Bernissem had ik al dadelijk een koppeltje kieviten. Maar ze lieten mij hun nestje niet zien en wandelden op zoek naar insekten driftig rond. Iets verder opnieuw een koppeltje en nu leek het of het mannetje op het nest zat. Een korte inspectie leverde inderdaad een legsel van vier op.

11mei.jpg

Omdat het nu toch al stevig begon te regenen maar richting thuis gereden. Maar toen ik in Alken passeerde gingen de hemelsluizen even dicht. Dus toch nog maar een paar veldwegen genomen en de akkers afgespeurd. En opnieuw bingo. Een wijfje stond op toen en waar ik eerst dacht dat het een nest met eieren was bleken deze eieren al pootjes te hebben. Want drie donsbolletjes rolden iin sneltreinvaart over de akker. Een snel spurtje en ik kon mijn eerste pulli voor dit broedseizoen ringen. Drie kieviten werden opgeschreven. De start van hopelijk een mooie lijst voor dit jaar.

11mei-2.jpg

Twee van het trio die vertrouwen op hun camouflagepakjes.

Zondagvoormiddag opnieuw op pad met als doelsoort kievit. In totaal 5 nesten gevonden waarvan eentje met rondlopende jongen die dan ook geringd werden. Alle andere met eieren en zelfs één nest (niet meegeteld) waar enkel het kuiltje in de grond zichtbaar was. Dus denkelijk moest daar de leg nog starten. In totaal dus 7 nesten gevonden, 5 pulli geringd en in totaal 15 eieren. Hopelijk worden dat allemaal jonge kieviten.