Nijluil of kerkgans ?

Het weekend ingezet met een bezoek aan de Wellense kievitmekka’s. Het is nu duidelijk dat deze beestjes er voor gekozen hebben om kolonies te vormen en zo een stuk veiliger te broeden. Op beide plaatsen veel nesten met eieren en slechts een koppel met jongen. Die liet ik even lopen omdat ik de sleutel van mijn kantoor moest gaan afgeven. En zoals dat dan gaat nadien niet meer te vinden.

Het intekenen van de nesten op kaart geeft een mooi beeld van de kolonievorming. Alles zit samen op een zakdoek en de andere velden blijven kievitloos. Achter de boswinning kom ik op zeker 15 nesten met broedende vogels en aan de Koperen Tip staat de teller op minimaal 10 nesten. Daar heb ik die 10 ook op gps gezet en zie je de clusters mooi op kaart. Ook aan Norfolk in SintTruiden een akker waar ik één nest vond. Nu met wat meer speurwerk ook daar minimaal 3 nesten dicht bij elkaar. En tijdens mijn rondrit kon ik nog twee locaties met meerdere nesten vinden te Wintershoven en Diepenbeek. Als die eieren allemaal uitkomen dan moet ik ringen gaan bijvragen.

Tussendoor drie nestkasten van torenvalk gaan controleren. Twee met telkens 5 eieren en eentje leeg. Daar had ik ook eieren verwacht omdat ik er meerdere keren een adult wijfje had in zien zitten. Maar de verrassing van de dag was de controle van een nestkast voor kerkuil in Hoepertingen. Omdat de zolder nog vol hooi lag kon ik makkelijk tot aan de kast komen. Maar toen ik het deksel omhoog deed zag ik geen witte eieren van kerkuil waar ik op gehoopt had. Neen, een donsnest met 14 eieren. De nijlganzen (als ik de beschrijving van de bewoners van de boerderij volg) hebben deze kast gekraakt en er hun nest in gemaakt. Dus geen kerkuil in deze kast dit jaar.

18mei-2.jpg

Het nest van de “krakers”.