Eerste laagstamsteenuilen een feit.

De laatste dagen mijn vrije uren na het werk besteed aan het controleren van de nestkasten van steenuilen. En het zal geen topjaar worden, integendeel. Van de 51 kasten die ik tot nu toe aandeed zijn er slechts 18 bezet. Voorlopig zijn er 48 pulli waarvan ik er 18 kon ringen.

Dus de hoop dat de nieuwe nestkasten die we dit voorjaar ophingen bezet waren was nul komma nul. Laat staan die in laagstam werden opgehangen. Maar…

Toen ik tot aan één van deze nestkasten wandelde hoorde ik al van ver het gepiep van de jongen. Het zou toch niet waar zijn. Maar het was wel waar ! Een nieuwe kast in laagstam en dadelijk prijs. Een adult wijfje keek mij aan samen met drie stevige pulli. De nestkast die nog geen 100 meter verder ophangt in een hoogstam was onbezet (er lag ook geen vulling in, misschien daarom) en na controle van de ring van het wijfje bleek dat dit wijfje vorig jaar in de kast in de hoogstam zat. Ze had dus gekozen voor deze nieuwe kast in laagstam. Nooit gedacht dat het zo snle zou gaan met steenuilen in laagstam.

5juni.jpg

Mijn eerste “laagstamsteenuil”

5juni-2.jpg

En zijn (of haar) geboorteplaats

En het werd nog mooier. Bij de volgende nestkast die ook in laagstam hangt hoorde ik bij het uitstappen hetzelfde gepiep. Weer prijs. Drie stevige pulli zonder de ouders deze keer. Hier had ik ze wel verwacht, want vorig jaar werd hun nestkast samen met de hoogstam waar ze in hing met de grond gelijk gemaakt (ik vrees dat ik hun kapvergunning niet moet gaan vragen). De nieuwe nestkast hangt op een twintigtal meter van de vroegere. Toch blij dat ze kozen om in de buurt te blijven.

5juni-5.jpg

De vroegere hoogstam of wat er van overblijft.

5juni-3.jpg

De nieuwe nestkast

5juni-4.jpg

En zijn bewoners.

Deze broedgevallen zeggen natuurlijk nog helemaal niets over nestkasten van steenuil en laagstam. Maar ik ben toch echt benieuwd wat de resultaten gaan zijn in een goed jaar. De studie gaat verder. Ik moet trouwens nog een tiental nestkasten aan de man brengen.

2 thoughts on “Eerste laagstamsteenuilen een feit.

 1. Ik controleer 340 steenuilkasten in mijn gebied ( Noord en Zuid-Beveland en Walcheren) waarvan er gemiddeld 40 bezet zijn door steenuilen. Vooral Zuid Beveland heeft veel fruitteelt en dan vooral laagstamfruitbomen. Ik heb er nooit aan gedacht om daar een kast te plaatsen omdat ik in dat biotoop nooit steenuilen zie. Daar komt bij dat de fruittelers zo’n beetje vier keer in de maand door de boomgaard rijden om te spuiten tegen schadelijke insecten en schimmels. Er is dan ook op de grond geen enkele insect te vinden. Verder vraag ik mij af of de jongen, die nog niet vliegen, in staat zijn om in zo’n boom rond te klauteren. Graag hoor ik van u welke ervaringen u heeft met de plaatsing van steenuilkasten in laagstamfruitbomen en of u weet of de steenuilen daar genoeg voedsel kunnen vinden.
  met vriendelijke groet,
  Peter Boelee (Zeeland)

  Like

 2. Dag Peter,
  Buiten het feit dat een aantal van mijn nestkasten bezet waren (dit jaar 3) in laagstam en de pulli groot werden en uitvlogen kan ik u weinig meer vertellen. Blijkbaar vinden de ouders meer dan genoeg voedsel in of buiten de plantages (dit is niet onderzocht) en worden de jongen even snel groot dan hun familie in hoogstam. Maar of ze pesticides meenemen door hun tijd in de laagstam en of ze daar nadeel van hebben weet ik echt niet. Allemaal dingen die kunnen onderzocht worden en zeker de moeite zijn om dat te doen. Jammer genoeg ontbreekt mij de kennis en de tijd om zo een onderzoek op te zetten. Misschien iets voor een student die er een paper over wil schrijven. Wie weet.

  Like

Comments are closed.