Jonge beloftes.

Kermisweekend en dus voor mij een verlengd weekend. Zaterdag dan ook verder gegaan met de controles van de torenvalkenkasten. Deze keer samen met Eddy en nieuwkomer Laurens. Een tiener die blijkbaar heel veel interesse en passie heeft voor de natuur. Dagelijks zit hij in de Kevie (waar ik maandag met hem trouwens op pad ga) en het ringwerk wekt ook zijn interesse. Hopelijk slaat het ringvirus ook op hem over.

22juni-3.jpg

Laurens met een nestje torenvalken.

Wat de torenvalken betrof was het een beetje wisselvalig. We konden er in totaal 14 ringen (5-4-5). Eén kast waar ik vorige keer een te klein jong moest ongeringd laten werd nu opnieuw bezocht. Het kleinste jong was echter nergens te bekennen en ook één van de vier pulli van vorige keer die wel groot genoeg waren om geringd te worden was ribedeibie. Dan ook een aantal nesten die al uitgevlogen waren en jammer genoeg ook heel wat onbezette kasten. Op de teller momenteel 42 geringde pulli, waar er misschien nog een 2tal bijkomen (waren te klein). De 57 van vorig jaar gaan we dus niet halen.

22juni-2.jpg

Deze zette alvast een grote bek op tegen mij.

Maar de waarneming van de dag was er eentje zonder pluimen of dons. Tijdens de controle van een nestkast in Alken samen met conservator van het gebied Pierre stootten we op een slaapplaats van een ree waar haar kalf lag te genieten van het schaarse zonnetje. Net lang genoeg om er vlug een foto van te nemen. Mijn eerste reekalf van zo dichtbij. Echt de max. Dat de torenvalken van die nestkast al uitgevlogen waren vond ik daardoor helemaal niet zo erg.

22juni.jpg

Kijken mag (heel even), aankomen niet…