De vorken waren op.

Omdat ik nog in de mood zat van mijn trip naar Lesbos met de telescoop een bezoek gebracht op woensdag aan het wachtbekken in Bernissem. De trek van de steltlopers komt langzaam op gang, dus de kans om iets leuks tegen te komen is daar zeker. Maar het werd een ander soort steltloper dan ik gewoon was. Na het bekijken van een paar witgatjes, oeverlopertjes, een kemphaan en watersnippen zag ik een wit beest achter een rietstruik. Eerste reactie was grote zilverreiger, maar een betere kijk deed al dadelijk een alarmbelltje rinkelen. Ik zat te kijken naar een prachtige lepelaar. De knalgele keel, de pikzwarte snavel met gele punt en het ontbreken van zwart op de handpennen maakte er een adult van. Jammer genoeg vloog hij even later op samen met een viertal blauwe reigers.

Vrijdagavond nog eens terug. En dan kon ik een adulte krombekstrandloper aan de lijst toevoegen. Het blijft een leuk gebied. Mijn plannen om er ooit een CESproject te starten (systematisch ringen zonder gebruik van geluid) werd nog maar eens versterkt.

Zaterdagmorgen dan naar de ringplek van Julien. Het weer was ons gunstig gezind en het bleef dan ook tot 9u mooi droog. De eerste vogel die we uit het net haalden was al een leuke soort, nachtegaal. Aan de bleke toppen van de grote armpendekveren en de tertials kon je zien dat het een 1ste jaars vogel was. Misschien toch ergens een broedgeval in de buurt ?

27juli.jpg

Nachtegaal, steeds zeldzamer in onze regio.

27juli-2.jpg

Beeld van de bleke toppen.

Een dertigtal vogels werden geringd. Niet slecht voor deze tijd van het jaar omdat de trek nog niet helemaal op gang is gekomen. Wel leuk is het determineren van de bosrietzangers en kleine karekieten. Een goede oefening voor mijn examens in november.

27juli-3.jpg

Fitis 1ste jaars. Knalgeel.

27juli-4.jpg

Boomkruiper, moeilijk op leeftijd te brengen, dus volgroeid.

Zondag de eerste ringsessie voor dit seizoen bij Eddy gaan meedoen. Remar, die ook van plan is om zijn ringvergunning te behalen en Peter, die zich wel verslapen had, waren ook van de partij. Best gezellig dus.

In totaal werden 59 vogels gering waarvan bosrietzanger het grootste part voor zijn rekening nam met 23 exemplaren (18 1ste jaars en 5 adulte vogels waarvan eentje een terugvangst was). Mooie tweede was kleine karekiet (10 vogels, 4 1ste jaars en 6 adulte). Het rijtje werd aangevuld met grasmus (1 I), tuinfluiter (1 I), spotvogel (1 I), koolmees (1 I), zwartkop (4 I), heggemus (2 I en 1 >I terugvangst), merel (5 I waarvan 1 wijfje en 4 mannetjes), tjiftjaf (5 I), fitis (4 I en 1 >I).

28juli-2.jpg

Grasmus 1ste jaars.

28juli.jpg

Spotvogel 1ste jaars