Triootje van sylviidae

Vandaag een dag vrij en dus naar Eddy om te gaan ringen. Het aantal vogels ging weer wat de hoogte in en het aantal soorten was ook prima. Rietzanger, pimpelmees (nog niet veel gevangen dit jaar), boompieper (maar toen was ik al ribedebie) en natuurlijk kleine karekieten.

Maar ook de sylviidae deden hun best.

15aug0001.jpg

1ste jaars tuinfluiter.

Deze soort is de uitzondering van de familie wat betreft ruistrategie (in kader van mijn examen wat uitleg op de blog zetten, kwestie van wat te oefenen). Zowel oude als 1ste jaars vogels ruien pas volledig in hun winterkwartier. Dus nu zijn de adulte vogels gesleten en daardoor veel bleker en grijzer dan de 1ste jaars.

15aug0001-2.jpg

1ste jaars grasmus

Deze prachtige vogels kan je op leeftijd brengen omdat bij de 1ste jaars de buitenste staartpennen niet zuiver wit zijn zoals bij de adulten. 

15aug0001-3.jpg

1ste jaars braamsluiper

Dit beestje is één van de mooiste grasmussen volgens mij. Adulte vogels zitten nu in volledige rui en zien er vaak niet uit. Gave vogels met weinig of geen sleet zijn dus 1ste jaars.

Namiddag met het vrouwke Maastricht bezocht en daarna mijn nieuwste aanwinst nog vlug gaan testen. Gek zijn doet gelukkig geen zeer, want ik ben mijn nieuwe Leica in Budel gaan inwisselen voor een Swarovski. Bleef met twijfels zitten en dan de knoop maar doorgehakt. En nu is het kind blij, zegt mijn vrouw.

15aug.jpg

Mijn nieuwe kijker, hopelijk bron van vele leuke soorten in het vizier.