Tjiftjaffen en leeftijd, een moeilijk verhaal.

Weer een mooi ringweekend achter de rug. Eddy rondde dan ook de kaap van 3.000 geringde vogels voor dit najaar. En vooral de zwartkoppen met +1000 exemplaren deden een dikke duit in dat zakje.

Maar vooraf ging ik nog eens naar Brussel om de balgen toch nog eens te bestuderen. We blijven ons dan ook voorbereiden op ons examen van binnenkort. Tussendoor ook eens een kijkje gaan nemen in het museum. Als ik eens tijd heb ga ik toch nog eens een dagje daar op bezoek. De collectie is echt mooi voorgesteld. 

29sept0001-5.jpg

De oorzaak van mijn verslaving. De eerste “echte” vogel.

Tussendoor ook nog naar de vrijwilligersdag van Limburgs Landschap geweest. Een leuke namiddag in Bergerven, een van hun gebieden doorgebracht. Prachtig gebied trouwens die mij waarnemingen van kruisbek, boompieper en boomvalk opleverde. Ook even met Jean Vangrinsven een wandeling gemaakt en dat betekende paddestoelen bekijken, want dit is één van de specialisten van Limburg. Maar liefst 70 soorten gezien.

29sept0001-6.jpg

Bij deze verwacht ik elk moment een kabouter die een deurtje opendoet.

29sept0001-7.jpg

Groene knolamaniet, supergiftig.

Maar de meeste tijd ging toch weer naar vogeltjes ringen. En het was lekker druk aan de netten. Vrijdag voor het werk al een uurtje gaan helpen, zaterdag met Remar erbij en zondag was Peter (onze Maastrichtse connectie) er bij. Hoewel er geen echte krenten bij zaten (die bladkoning die ik besteld had was in Bokrijk geleverd) toch weer heel wat soorten en aantallen gezien.

29sept0001.jpg

Deze zwartkop ging als volgroeid op de lijst. Maar denkelijk een volwassen mannetje. Tussen al dat jong geweld een uitzondering.

29sept0001-4.jpg

Mannetje in beginnende koprui. Dit kost bij de kapper voor mijn madam minstens 70 euro.

29sept0001-3.jpg

Leeftijdsbepaling bij tjiftjaf, tricky. Contrast in armpendekveren is hier te zien.

29sept0001-2.jpg

Deze vond mij sympathiek en bleef even mooi zitten.

29sept0001-8.jpg

En dan een beeld van mij klaar voor het leeghalen van de netten. Getooid met Eddy’s nieuwste zakjes-ophang-middel dat hij aan de kust zag. Gelukkig dat niet veel mensen mij zo zien, geen zicht, nietwaar ?