Ja, ja, een gransanger.

Met regendruppels op de voorruit reed ik deze morgen naar Eddy. Maar gelukkig bleef het met wat gedruppel. Wel was al snel duidelijk dat de regen van de voorbije uren de trek wat had stilgelegd. De eerste ronde leverde dan ook iets minder vogels op dan dat we de laatste weken gewoon waren.

Wat wel opviel was dat de zwartkoppen gemiddeld een stuk zwaarder zijn dan een tijdje geleden. Het is dan ook stilaan tijd om op te vetten en de lange tocht naar hun overwinteringsgebieden aan te vatten. Heel wat vogels van +20 gram. Leuk was een volgroeid vrouwtje dat we op 21 september voor het eerst vingen. Op 28 september hing ze opnieuw in het net en toen woog ze 15,1 gram. Vandaag was ze opnieuw present en de weegschaal gaf nu 24,6 gram door ! Bijna 10 gram of 66% aan gewicht bijgewonnen. Een evolutie die veel dames in de psychiatrie zou doen belanden. Maar niet deze dame, want die is klaar om te vertrekken.

5okt0001-4.jpg

En wij denken dat er vlierbessen op hun menu staan.

Tweede ronde weer een leuke erbij. Een tjiftjaf met Deense ring. Gransanger noemen ze deze soort daar. Wel een adult exemplaar. Dus we weten niet of hij of zij daar geboren is, maar we zijn er wel zeker van dat ze in Deens struikgewas heeft rondgehipt.

5okt0001-2.jpg

Onze Deense gast.

5okt0001.jpg

En zijn Deens paspoort.

Tussen al dat zwartkop en tjiftjafgeweld soms een andere soort. Een late tuinfluiter, een paar karekieten (die telkens weer ons hart wat sneller doen kloppen als we een korte vleugellengte aflezen) en een vrouwtje rietgors.

5okt0001-3.jpg

Kleine karekiet, zoals steeds luid protesterend.

5okt0001-6.jpg

Rietgors met een prachtig verenpakje.

5okt0001-5.jpg

Het koppatroon, geen veertje wit in de nek dus een vrouwtje.