Het tjiffen-mysterie.

Het zou een titel van een best-seller kunnen zijn. Maar het is een vaststelling die Eddy en ik vandaag deden tijdens het ringen. Voor de zoveelste keer heel wat tjiftjaffen (ik hoop dat dit taalkundig klopt) in de netten. En weer viel ons de grote variatie op. Mijn zoon die in Wageningen bezig is met evolutie en genetica toegepast op de soortzuiverheid van vogels zou hier een stevige kluif aan hebben denk ik. Maar hij koos voor de iets grotere ganzen. Denk wel dat bloedstalen nemen bij die watervogels iets makkelijker lukt dan bij onze 6 of 7 gram zware dwergen.

Maar toch, zo een bedenking levert een hoop vragen op. Zijn er zo veel ondersoorten ? Kruisen die onderling dan nog eens ? Waar komen welke individuen vandaan ? En zo kan ik nog even doorgaan. Conclusie : ringwerk blijft boeiend en nodig want we weten bijna niets van het hele kluwen. En zo veel mogelijk data verzamelen is de opdracht. Mijn enige probleem : welke data want de keuze aan soorten is enorm. En alles doen (wat mijn probleem vaak is) is onmogelijk. 

ringwerk, tjiftjaf, phylloscopus, collybita

Meestal zijn het de lichtere of grijzere exemplaren die onze aandacht trekken. Deze keer zat er een donkere versie tussen.

ngwerk, tjiftjaf, phylloscopus, collybita

In vooraanzicht is het verschil nog wat duidelijker.

ringwerk, koolmees, parus, major

En ook bij de koolmezen zit er variatie. 

ringwerk, koolmees, parus, major

ringwerk, koolmees, parus, major

ringwerk, vuurgoudhaan, regulus

En tussendoor dit kleine juweeltje, vuurgoudhaan.

En omdat de weergoden ons nog een schitterende najaarsdag cadeau deden eindelijk in Herkenrode bij Hasselt geraakt. Op vraag van de boswachter daar eens een kijkje gaan nemen om te zien of we het gebied wat kunnen verrijken met een paar nestkasten. En ik denk van wel. Mijn voorstel naar hem gaat zijn om voor kerkuil, steenuil, torenvalk en grote gele kwik een huurwoning te voorzien. Of we huurders gaan vinden dat hangt volledig van de vogeltjes af. Maar wie niet waagt…

ringwerk, herkenrode, hasselt