Triootje mussen

Een zeer rustige voormiddag vandaag bij Eddy. Minder dan 20 vogels. Het miezerige weer was duidelijk een spelbreker.

Maar toch weer een paar leuke soorten in handen gekregen. De les ging deze keer over mussen.

1nov0001-3.jpg

Ringmus, mannetjes en vrouwtjes zijn op basis van het verenkleed niet te onderscheiden. Deze soort gaat sterk achteruit. Eddy had het over dagen van meer dan 100 exemplaren vroeger. Nu zijn we blij als we er een paar kunnen vangen.

1nov0001-4.jpg

De huismus, dit is een mannetje. In het voorjaar zijn ze nog mooier getekend en hebben ze een mooie zwarte bef. Nu is dat maar een keelvlekje. Ze krijgen die door het wegslijten van de toppen van de borstveren. Als je goed kijkt zie je het zwart er al een beetje doorschemeren.

1nov0001-5.jpg

Dit is meneer huismus.

1nov0001-6.jpg

Vrouwtje huismus. Mevrouw is iets bescheidener van tekening. Dit zou wel eens een adulte vogel kunnen zijn. Dit durf ik te stellen aan de hand van het haakje aan de bovensnavel. Een kenmerk van adulte vogels bij veel soorten. Op verenkleed is de leeftijd niet te bepalen want zowel de adulte vogels als de 1ste kalenderjaar vogels ruien hun volledige verenkleed na het broedseizoen.

1nov0001-7.jpg

Mevrouw huismus in zij-aanzicht.

1nov0001-2.jpg

En dit is de heggemus. Hoewel ze ook mus in haar naam draagt is het toch een heel andere familie. Huis- en ringmussen zijn bijvoorbeeld zaadeters, heggemussen zijn insecteneters. Dat zie je aan hun scherpe snavel.

1nov0001.jpg

En bij de eerste controleronde hing deze kerel in de netten. Kabaalmaker eerste klasse. Een vaardigheid die hij hier nog even duidelijk demonstreert. Spreeuwen, ook interessant maar dat is voor een volgende keer.