Zoeken naar een torenvalk in een hooiberg.

De laatste dagen van het jaar gaan we er nog een lap op geven. Maar dan moeten de vogels wel meewerken. Want het blijkt dat ze deze winter dun gezaaid zijn. Zo reden we zaterdag de ganse dag rond en maakten een pak kilometers. We passeerden zelfs even in het Duitstalige deel van ons landje. Maar de buit bleef klein. We zagen 4 torenvalken (waar we er 2 van vingen) en niet meer dan 5 buizerds.

21dec0001.jpg

Nummer 1

21dec0001-2.jpg

En nummer 2.

Zondag opnieuw met goede moed vertrokken. Maar het bleek weer een moeizame opdracht om er geringd te krijgen. Het aantal vogels dat we zagen was wel behoorlijk, zeker wat soorten betreft. In Rutten zagen we op een uurtje tijd maar liefst vijf verschillende soorten. Torenvalk, buizerd, blauwe kiekendief, slechtvalk en rode wouw.

Maar de torenvalken vangen was een kwestie van geduld hebben (van buizerds nog maar te zwijgen). De eerste was een adult mannetje. Hij deed ons de balchatri tot drie keer toe herplaatsen. Ging dan even er op zitten om bij elke auto die passeerde (en dat waren er veel) terug naar zijn boompje te vliegen. Dan kwam hij terug om op enkele meters van de balchatri op de grond te gaan zitten en dan al stappend er naar toe te gaan. Maar we kregen hem niet te pakken en hij verdween achter de huizen. Maar iets verder zagen we hem terug op een omheining zitten langs een zijweg. Dus terug balchatri uitgezet en deze keer kwam hij iets enthousiaster er naar toe. En hij werd gevangen. Maar dan kwam er een buizerd vlak bij hem zitten. Deze bekeek het schouwspel aandachtig maar besloot toch maar om er niet bij te gaan hangen. 

21dec0001-3.jpg

De moeilijke klant nr 1.

En onze tweede vangst van de dag was opnieuw een moeilijke bevalling. De balchatri werd op een tallud gezet vlak tegenover de plek waar de torenvalk op een verkeersbord zat. Maar hij vloog dadelijk op. Omdat we toch moesten gaan draaien maar verder gereden en toen we terug kwamen zat hij terug op zijn bordje. En dan werd het weer een spelletje van op de val, opvliegen bij elke auto, terug op het verkeersbord, op de val, opvliegen,… en zo een hele tijd. Tot we hem uiteindelijk toch vingen. Wel een mooitje…

21dec0001-4.jpg

Moeilijke klant nr.2

De sportieveling op de achtergrond vroeg of we duiven aan het loslaten waren. Duidelijk geen vogelkenner dus šŸ™‚