Gestart met grote schoonmaak

Het jaar deze morgen ingezet met een bezoek aan Rullingen. Daar heb ik een veertigtal nestkastjes hangen en die moeten elke winter schoongemaakt worden. Geen betere manier om een lange oudejaarsavond-maaltijd te verteren. Rustig in het bos met roepende boomklevers, een voorbijzeilende buizerd en nu al zingende spreeuwen.

1jan0001-2.jpg

De sperwer had blijkbaar ook iets besteld om oudejaar te vieren.

Bijna alle nestkastjes waren bezet geweest en meestal zaten er de oude en lege nesten in. Maar soms krijg je bij dit werkje minder goed nieuws. Een nestje waar de eitjes nog in liggen of eentje waar de pulli het niet gehaald hebben. That’s nature.

1jan0001-3.jpg

Deze schoonmaak leverde mij trouwens mijn eerste terugmelding voor 2014 op. Ik had al twee nestkasten gecontroleerd waar een koolmees uit vloog. En de derde keer dat er eentje in zat kon ik ze te pakken krijgen. Het bleek eentje te zijn die ik nog al in mijn handen had. Door mij geringd als pulli in Rullingen op 4/5/2012, dit vrouwtje koolmees is dus een 3de jaars vogel.

2014 wordt trouwens voor mij een speciaal jaar. Als het ware mijn jaar 0 voor de rest van mijn ringgegevens. Want dit is het eerste jaar dat ik mag ringen met een volledige ringvergunning. Hopelijk valt ze snel in de bus want er zijn al een pak plannen gemaakt.

Vorig jaar was mijn lijstje met geringde vogels een stuk korter dan in 2012. Dit kwam voornamelijk omdat ik mij bijna volledig heb toegelegd op de voorbereiding van mijn examen voor de “grote” vergunning. Maar al bij al ben ik toch tevreden. Ik ringde in totaal 357 pulli. 

Verrassende leider van het lijstje is kievit met 77 pulli. Een soort waar ik de komende jaren mij trouwens wil op toeleggen. Mooie tweede werd koolmees met 76, gevolgd door steenuil met 61. Op nummer 4 pimpelmees met 57 pulli en vijfde in de lijst werd torenvalk met 42 pulli.

Ook deze laatste samen met de andere roofvogelsoorten wordt voor mij een prioritaire soort. Daarom ben ik dan ook blij met de 3 haviken en 3 buizerds op mijn lijst. Dit jaar gaan er dat zeker meer zijn. Maar de vangst van het voorbije jaar (samen met Eddy en ook door hem geringd) was voor mij toch de ruigpootbuizerd die we begin 2013 konden strikken (letterlijk in dit geval).

ruigpoot-11.jpg

Verder wens ik iedereen die mijn blog volgt een schitterend, gezond en vooral vogelrijk 2014 !!!