Terug even in en voor de klas.

Ik heb twee schitterende avonden achter de rug. Vorige woensdag reed ik samen met Eddy naar Nederweert in Nederland. Daar organiseerde de Limburgse Vogelwacht een lezing ter gelegenheid van hun 20 jarig bestaan. Gastspreker van dienst Roy Dennis, een icoon in de wereld van de roofvogels. Dat kon ik toch niet missen.

Hij vertelde een boeiend en vooral inspirerend verhaal over steenarenden en visarenden in Schotland. Zijn bevindingen dankzij het gebruik van sattelietzenders die de vogels kregen opgeplaatst waren zeer de moeite waard. Zo leerde ik dat visarenden vaak 48uur non-stop vliegen tijdens de jaarlijkse migratie om van Schotland tot in Spanje of zelfs Afrika te trekken.

Dingen die ik zeker onthouden heb : plezier hebben aan ringwerk of onderzoek van vogels is zeker geen schande, maar een must. We leren nog elke dag bij al is het maar dat we te weten komen dat we nog niet zo veel weten. En als minpuntje, de vervolging van van roofvogels bestaat jammer genoeg nog.

roy0001-2.jpg

The master himself, Roy Dennis.

roy0001.jpg

En hier in aktie.

Een avond later sta ik aan de andere kant van de tafel. Op verzoek van Limburgs Landschap ga ik in Hengelhoef een uiteenzetting geven over roofvogels en het onderzoek en ringwerk rond deze soort. Een goed gevuld zaaltje met 25 enthousiaste luisteraars is mijn publiek. Het onderwijzersbloed mengt zich met dat van de vogelaar in mij. En dat blijkt een goede combinatie. Want ikzelf en zo te zien ook mijn publiek keren tevreden naar huis.

Hopelijk krijgt mijn oproep om mee te helpen aan onderzoek naar deze prachtige vogels ook gevolg. Ik denk het wel…