In ‘t geel deze keer.

Zaterdag dankzij de “schitterende” weersvoorspellingen met Eddy afgesproken om de muizen een dagje verlof te geven. In de plaats gingen we het komende broedseizoen wat voorbereiden.

Op vraag van een plaatselijke fruitteler gingen we in zijn laagstamplantage een nestkast voor steenuilen ophangen. Hij stond ons met zijn tractor al op te wachten. De palen om de kast aan te bevestigen waren zoals afgesproken ideaal neergezet zodat de kast binnen een paar minuten op zijn plaats hing. Ondanks mijn twee linkerhanden (gelukkig heeft Eddy twee rechterhanden) was de klus dus snel geklaard.

De tweede klus was het terug ophangen van een steenuilenkast bij een kranige oude mevrouw die mij had laten weten dat de boom waar de kast aanhing één van de laatste stevige stormen niet had overleefd. Maar de nestkast bleek nog intact. Dus konden we de meegebrachte reservekast in de auto laten. Ook hier was alles even later weer in orde en konden de steenuilen ze het komende broedseizoen (hopelijk) terug gebruiken.

Aangezien we een nestkast over hadden besloten we eentje die aan vervanging toe was te verplaatsen. De bewoners waren niet thuis. Dus de oude nestkast naar beneden en de nieuwe in de plaats. Dit koppeltje dat al jaren op post blijft en elk jaar voor jonge steenuiltjes zorgt verdient wel een nieuw verblijf.

16feb0001-3.jpg

Het gebruikelijke beeld. Eddy aan het werk en ik zal wel plaatjes schieten.

Zondag kregen de muizen opnieuw verlof want er stond weer een stevige wind. Dus had Eddy met Remar afgesproken om nog eens een poging te doen om grauwe gorzen te vangen. Hoewel de groep rondvloog samen met een bende geelgorzen en groenvinken konden we ook deze keer geen enkele klissen. Wel vlogen twee geelgorzen en één groenvink in onze netten. Geen grote aantallen dus, maar toch leuk om nog eens een geelgors van dichtbij te kunnen bewonderen. Het blijven spectaculaire beestjes.

16feb0001-2.jpg

Maatregelen voor akkervogels, zeer belangrijk voor het behoud van deze groep vogels.

16feb0001.jpg

Mannetje geelgors met de wind in de veren.