De zingende zanglijster.

Het had een titel van een Sus en Wis kunnen zijn, maar ik dacht dat Vandersteen ooit koos voor de (toornige) tjiftjaf en niet voor de zanglijster. Maar deze gekende zanger uit onze contreien stond vandaag wel in de krant. En wel in een artikel over de vroege lente of de ontbrekende winter. Want een winter kan je dit niet echt noemen, als er meer  sneeuwuilen in de Benelux werden gezien dan er dagen waren waar de temperatuur onder het nulpunt ging dan weet je het wel. 

Dus besloot de zanglijster om iets eerder dan normaal aan zijn zangsessies te beginnen. Ik hoorde mijn eerste thuis achter in de tuin ongeveer vier weken geleden. Hij zat van katoen te geven in de top van een kerselaar die ook al had besloten dat de lente in aantocht was en al stevig in de knoppen stond.

Dat hij zijn naam eer aan doet is duidelijk. De “zang”lijster heeft een uitgebreid repertoire dat in de huidige hitlijsten niet zou misstaan. Dit in tegenstelling tot zijn grotere broer de grote lijster (daarom is het ook zijn grotere broer) die met een melancholisch deuntje er elk jaar principieel vroeg aan begint. Dit jaar had ik er al eentje zingend eind december. Of het liedje van de zanglijster nu echt een pareltje is van oogstrelende klanken wil ik toch wel ter discussie stellen. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar voor mij mag je het woordje zang vaak vervangen door schreeuwlijster. Deze knaap is in mijn ogen (eigenlijk moet ik zeggen mijn oren) niet dadelijk de singer-songwriter die in één van de tientallen programma’s op onze commerciële zenders waar ze elk jaar op zoek gaan naar de nieuwe superster of andere commerciële muzikale melkkoeien hoge toppen zal scheren.

Maar “mijn” zanglijster is elke morgen trouw op post om zijn concurrenten te laten weten dat hij zijn plekje al heeft gevonden. En om de mooie zanglijsterinnetjes uit te nodigen om samen met hem een paar nesten zanglijsterkes groot te brengen. 

Ik kijk alvast uit naar hun eerste nest en hoop hun kroost te kunnen ringen. Hoewel dat niet de simpelste zoektocht is want ze kiezen meestal de hoge sierdennen in de tuin van mijn schoonmoeder. En vaak lukt het hen om hun nestplaats voor mij verborgen te houden. We zullen wel zien.

Zanglijster180405.JPG