Vroeg koolmezen of toch niet ?

Het is duidelijk dat een aantal soorten er vroeg bij zijn dit jaar. En zo had ik gemerkt dat er al heel wat koolmezen met vrij grote jongen in de nestkasten lagen. Dus hoog tijd om mijn controles te starten.

Eerst ging ik de kasten thuis en in de Grote Beemd bezoeken. De koolmezen waren bijna allemaal ringbaar, terwijl de pimpelmezen meestal met kleine pulli of zelfs eieren lagen. Ik kon 54 koolmezen en één nestje van 8 pimpels ringen. Bij de buren ook nog eens nestje huismussen die eindelijk mijn dure mussenappartement hebben ingenomen.

4mei0001-3.jpg

Eén van de geringde koolmezen.

Vandaag dan Rullingen gaan onveilig maken. Hier volg ik al een aantal jaren 40 kasten op en zo krijg je toch wel wat leuk vergelijkingsmateriaal. Dit jaar had ik duidelijk meer kasten met pimpelmezen tegenover koolmezen dan de voorbije jaren. En ook vreemd was dat hier nu net die pimpels met ringbare pulli lagen en de koolmezen later begonnen waren en kleine pulli of eieren hadden. Dus net andersom dan in de Grote Beemd. Ik kon hier 13 koolmezen en 58 pimpels van een ringetje voorzien. Heel leuk was een nestje pimpelmezen met daartussen één pullus koolmees.

Verder de jaarlijkse boomklevers (wel in een andere kast dan de voorbije jaren) en om mooi te eindigen viel er ook nog een vinkje uit de haag bij mijn laatste nestkast. In totaal kon ik 143 pulli ringen, 9 adulte vogels en kon ik er 3 controleren wat de teller voor dit weekend op 155 vogels bracht. Niet slecht voor de eerste mei-dagen.

4mei0001-6.jpg

Pullus boomklever.

4mei0001-7.jpg

De verrassende vink.