Eerste teeveekes van het seizoen.

Vanavond samen met Theo Schiffeleers een aantal nestkasten gaan controleren die wij vorig jaar in een prachtige tuin in Alken mochten gaan ophangen. En het bleek een waar succes.

Van de 9 mezenkasten die we er hingen waren er maar liefst 7 bezet. Eentje met een broedende koolmees, eentje met nestbouw, eentje met eieren en vier waar we de jongen al konden ringen. Een blitz-start noemen we dat. De andere kasten (halfopen, holenduifkast en bosuilenkast) bleven voorlopig onbezet. Maar dat hadden we wel verwacht. Een projectie om op te volgen. Zeker als ik zag hoe enthousiast de eigenaars van de tuin meeliepen met de controles. Natuurliefhebbers eerste klasse.

Nadien nog even naar Oetersloven om mijn jaarlijkse ringmusjes te gaan ringen (dat klinkt mooi, niet?). Maar dit jaar bleef het met één pullus en dan nog eentje dat heel klein uitviel. De overige eitjes lagen ongekipt in de nestkast.

En dan nog vlug langs één van de torenvalkenkasten (TVkes, vandaar de titel) waar ik een tijdje geleden al jongen vond tijdens een controle. Ondertussen waren het al stevige donsbollen die ik vlot kon ringen omdat ze dan nog niet echt uit de voeten (of moet ik zeggen poten) kunnen met hun scherpe klauwen. Een broedsel van vijf en goed doorvoed. Hopelijk de aanzet van een hele reeks van deze schitterende roofvogels.

7mei0001.jpg

De ladder zal nog vaak uit de auto mogen hoop ik.

7mei0001-2.jpg

Mijn eerste TVkes na het ringen.