Weekendje gesteenuilt.

Vrijdag en zondagnamiddag bezig geweest met de controles van mijn steenuilenkasten. Ondertussen alle kasten minstens eenmaal bezocht en zo toch 87 pulli kunnen ringen, 8 adulte vogels en nog eens 16 reeds geringde vogels gecontroleerd. De komende week zal ik nog een aantal kasten moeten gaan bezoeken waar de pulli te klein waren om te ringen of waar ik een tijdje geleden broedende vogels had en de jongen dus nu pas uitgekomen zijn.

In totaal heb ik 78 nestkasten gecontroleerd waarvan er 34 bezet waren. Er waren 6 broedsels met vijf pulli, 8 met vier, 9 met drie, 5 met twee en 3 met slecht één jong. Alvast een stuk beter dan vorig jaar.

Tussendoor kon ik nog wat koolmezen ringen en een nestje boomklevers. En de kers op de taart was een nestje met ringbare jongen van een vink dat ik vond. Maar even leuk was mijn jaarlijkse babbel met één van de eigenaars van de boomgaard waar ik een nestkast mag hangen. Deze kranige dame die volgens mij al ruim de 80 jaar voorbij is en nog steeds haar domein zelf onderhoud (en het is een groot domein) staat er telkens op om mee te gaan om “haar” uiltjes te mogen zien. Haar enthousiasme is elk jaar weer een geweldige opsteker. Blij dat er nog mensen zijn met zo veel hart voor de natuur.

16mei0001-3.jpg

De fiere madam met één van “haar” uiltjes.

16mei0001.jpg

Dit was mijn tafelgenoot vrijdag tijdens de middag.

16mei0001-4.jpg

Bijna vliegvlugge boomklever.

16mei0001-2.jpg

Er zaten al grote uilskuikens tussen…

17mei0001-2.jpg

maar ook nog kleine, net groot genoeg om te ringen.

17mei0001.jpg

Ook enkele torenvalkenkasten gaan controleren en jawel, de jongen zijn al uit hun eitjes gekropen. Dus daar kan ik de komende weken aan beginnen. Ik kijk er al naar uit.