Lijstje variable

Jawel, een mooi lijstje kunnen neerzetten dit weekend. Waaronder mijn eerste buizerds voor dit jaar (buse variable in het Frans, daarom mijn titel). Samen met één van de klimmers, Gert, een nest geringd met 3 pulli. Ze zaten al goed in de veren en eentje was zelf zo stoer om mij te bedreigen. Maar ze gingen na het ringen alledrie mooi terug hun horst op.

23mei0001-8.jpg

Gert in actie.

En aan de kieviten zijn we ook begonnen. Op twee locaties waar er heel wat koppels broeden zaten de meeste nog op eieren. Ik kon een nestje met pas uitgekomen jongen bekijken. Maar uiteindelijk kon ik op een andere plaats in totaal toch al 7 kieviten ringen. Maar of ik mijn cijfer van vorig jaar ga kunnen evenaren denk ik niet. De bieten en de maïs waar ze doorlopen beginnen al goed op te komen. Dus het zal goed zoeken worden.

23mei0001-4.jpg

Nestje van kievit.

23mei0001-7.jpg

Mijn eerste kievit van dit jaar.

Tussendoor nog een aantal nestkasten bezocht van steenuil en torenvalk. Deze laatste zal ik dringend gaan moeten controleren want op enkele plaatsen zaten al bijna vliegvlugge jongen in de kasten. Bij de steenuilen ben ik dan zo goed als rond. De teller staat op 102 geringde pulli, een goed jaar voor deze soort.

23mei0001-5.jpg

Als er eentje zoals de linkse in de wei staat laat ik de kast voor wat ze is 🙂

Zaterdagnamiddag en zondag voormiddag nog eens op zoek gegaan naar nesten. Ik blijf dit één van de leukste zaken vinden van het ringwerk. Natuurlijke nesten zoeken, spannend wat je gaat tegenkomen en als je er eentje vindt is het telkens weer een kleine overwinning.

En dat het iets oplevert bewijst mijn lijstje van die twee halve dagen. Een paar uurtjes in een prachtige weide (vanuit mijn oogpunt als ringer dan) met een mooie haag en heel wat bramenkoepels leverde een pas uitgevlogen nest van winterkoning op, twee nesten met eieren van merel en eentje van zanglijster. Ook grote gele kwik voor dit jaar is binnen. Ik was heel blij toen ik ontdekte dat een koppel een bekende broedlocatie na een paar jaar afwezigheid terug bezette. Het nest vond ik na wat zoeken in een klimop, een niet zo voor de hand liggende plaats voor deze soort, met vier ringbare pulli. En dan ging ik op zoek naar akkervogels. Voor onze regio een groep die vanuit het ringwerk zeker aandacht verdient. En ik was dan ook heel gelukkig met een nestje van veldleeuwerik met vier mooie pulli er in. Dit koppel mocht van geluk spreken want hun akkerrand die ze hadden uitgekozen om hun kroost groot te brengen werd blijkbaar afgemaaid. Gelukkig zonder dat het nest werd verstoord. Hopelijk krijgen ze hun jongen goed groot. Want deze soort kan dat gebruiken.

25mei0001-2.jpg

De gemaaide akkerrand waar ik het nest vond.

25mei0001.jpg

Het nest, zoals je kan zien meesters in camouflage.