KBV met dubbele naam, de bosrietzanger.

 

bosriet0001-2.jpg

Dit vind ik de mooiste foto van deze soort uit mijn foto-bestand.

 

Elke week probeer ik één soort die mij opgevallen is tijdens mijn ringwerk in de spotlights te plaatsen. En deze keer is dat de bosrietzanger. Inderdaad een mooi voorbeeld van een KBVke, de birders-term voor klein bruin vogeltje. Maar zoals je zal zien is dit zeker geen saai beestje.

Fan van de korte vakanties.

Momenteel is het deze soort die een piekje maakt in hun doortrekperiode. Het zijn vooral adulte vogels die ik in mijn netten strik. En toch is de bosrietzanger nog niet zo lang geleden aangekomen in ons landje. Het gros van de broedvogels die hier verblijven is in mei aangekomen. En tegen eind augustus zijn de meeste al terug op weg naar hun overwinteringsgebieden in oostelijk en zuidelijk Afrika. Een lange en gevaarlijke reis. Maar insecteneters hebben weinig keus want tijdens onze winters zijn er weinig beestjes te vinden voor hun hongerige maagjes.

bosriet0001-4.jpg

Bosrietzanger in de hand.

Een beetje schizofreen.

Maar wie gaf deze soort zijn naam. Want er zit toch een stevige tegenstelling in. Wat is het nu een boszanger of een rietzanger (beide soorten bestaan trouwens) ? Neen het is een bosrietzanger. Misschien werd de naamgever wel in de war gebracht door het feit dat deze soort een dubbelganger heeft, de kleine karekiet. En deze vindt je bijna uitsluitend in gebieden met rietkragen waar ze hun naam uit volle borst oneindig blijven herhalen. En dan zie je plots hetzelfde beestje in een ruigte vanop een omhoogstekende stengel van katoen geven. Daar had bij die waarnemer toch al een belletje moeten gaan rinkelen. Want als er iets is waarmee je die twee soorten in het veld kan uit elkaar houden is het wel hun zangrepertoire. Onze bosrietzanger is een kandidaat voor het songfestival met meer dan behoorlijke zangkunsten. In zijn liedje hoor je trouwens heel wat stroofjes van andere soorten, dus ook nog eens een imitator eerste klasse. Dit is dan toch misschien een klein schizofreen kantje.

Met de vogels in de hand is het als ringer dan ook opletten geblazen. De lengte van de vleugel en de inkeping aan de tweede handpen, de kleur van de stuit en de vogel in zijn geheel, de kleur van de poten, tenen en voetzolen, de vorm van de kop, de lengte van de snavel en vaak ook het gedrag als je de vogel vast hebt zijn allemaal kenmerken om te bepalen of je nu een bosrietzanger of zijn look-alike de kleine karekiet in je handen hebt. Meestal lukt het wel om te bepalen wie je beet hebt, maar vaak zitten er ook rare kwieten tussen. Misschien dat deze twee soorten ook wel eens durven kruisen, maar dat is stof voor mijn zoon die daar jaren voor gestudeerd heeft en zijn doctoraat momenteel wijdt aan hybrides bij vogels.

 

bosriet0001-3.jpg

Zo zien we hem vaak, zingend vanop zijn favoriete plekje.

Een ruig kantje.

Van zodra de bosrietzangers aankomen in ons landje starten ze met de bouw van hun nest. Dat moet wel want als je eind augustus al terug wil vertrekken is het opschieten geblazen. En zoals al gezegd zitten ze niet in rietgebieden maar hebben ze een voorkeur voor ruiger gebied. Mozaieklandschappen met verruigde begroeiing genieten hun voorkeur. Niet zelden zit hun nest in vegetatie met brandnetels. Een verstandige keuze want dat biedt zeker extra bescherming. Zo ook tegen ringers die hun jongen graag zouden ringen. Zelf heb ik tot nu toe nog geen nest van bosrietzanger gevonden. En het feit dat als ze aankomen de netels vaak al manshoog staan heeft daar zeker mee te maken. Daarin een nestje gaan zoeken ? Ik weet leukere dingen.

 

bosriet0001.jpg

Met de bek vol beestjes naar zijn nestje.

En als je weet dat in onze Wellense natuurgebieden de favoriete biotoop van de bosrietzanger heel veel voorkomt dan zal het ook niet verwonderlijk zijn dat deze soort vrij alleman voorkomt hier. Maar toch heb ik de indruk dat ze achteruit gaan. Maar dat is jammer genoeg het geval met bijna alle soorten die jaarlijks hun leven moeten wagen om te gaan overwinteren in het verre Afrika. Hopelijk kan ik nog lang genieten van het schitterende liedje van deze kleine schizofreen.

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “KBV met dubbele naam, de bosrietzanger.

  1. Ha Dirk, wat een mooie start voor een mooi voornemen! Heerlijk om te lezen. Nesten vind je ook in andere begroeiing: droge ruigtes zonder brandnetel, in ridderzuring en leverkruid. Rond 25 mei ‘s ochtend nestbouwende vogels volgen, of koud zoeken in de dikst pollen leverkruid. veel poepjes onder de belangrijkste zangpost, waar vlakbij gebroed wordt.
    Gisteren waren 21 exemplaren bereid om te wachten tot de 36 meter netten stonden. Aangelokt met m’n speakertje, in 200m2 braam met brandnetel. Van een deel met gaaf kleed kon ik geen leeftijd bepalen.

    Like

  2. Dirk, schitterend idee om alzo je “gevangen” vogels in de kijker te plaatsen. Boeiend en leerrijk en zeker een meerwaarde voor je overigens reeds prachtige blog.
    Robin

    Like

Comments are closed.