Zwartkop, dat klopt voor 50%.

zwartkop0001-3.jpg

Numero uno sinds jaren.

In mijn prille ringactiviteit op mijn eigen ringplek heb ik ondertussen 19 soorten kunnen vangen. En met stip op nummer één staat de zwartkop. En dat is geen verrassing want het is op bijna alle ringposten de meest geringde soort. Maar toch was mijn verbazing dan ook groot toen ik in mijn fotoarchief dat ik heb opgebouwd tijdens mijn periode dat ik met mijn telelens vogels ging spotten deze soort met maar een paar foto’s tegenkwam. En dan was er nog maar één die het waard was om getoond te worden. Deze staat hierboven.

De vrouwen zijn tegendraads.

En je zal nu ook wel zeggen als je deze foto bekijkt dat de naam wel heel slecht gekozen is. Want je ziet een vogel met een bruine kop en geen zwarte. Wel, dat is omdat dit een wijfje is. De mannetjes krijgen na hun postjuveniele rui een gitzwarte kap en zij zijn dan ook hun naam, zwartkop, meer dan waardig. De vrouwtjes vonden die zwarte kap maar niets en kozen voor een modieus bruin kapsel. En ook de pas uitgevlogen jongen krijgen in het begin een bruin kapje. Iets anders bruin dan de vrouwtjes. Je ziet dus dat mevrouw zwartkop thuis de baas is en beslist wie er hoe het nest verlaat.

zwartkop0001.jpg

Meneer zwartkop.

 

zwartkop0001-2.jpg

Mevrouw zwartkop

Stekelige opdracht

Onze zwartkoppen komen al vrij vroeg aan. Tegen april zijn de meeste hier en zijn al bezig met nestbouw of zelfs broeden. Ze maken een mooi nest in ruige begroeiing. Meestal een plekje met bramen. Wat het voor ons ringers dan ook iets minder leuk maakt om deze nesten te zoeken en zeker om de jongen te ringen. Zelf heb ik al een aantal zwartkopnesten kunnen ringen. Het zijn dan ook vrij algemene broedvogels zodat de kans dat je een nest vindt vrij groot is.

zwartkop.jpg

Eén van de nesten die ik vond.

 

Eurosong-kandidaat.

En het zijn ook geen echt onopvallende vogels. Zeker hun gezang laten ze heel vaak horen. Het zijn schitterende zangers met een melodieus en zeer gevarieerd repertoire. Heel vaak ben ik blijven staan bij een zingende vogel omdat hun lied echt de moeite loont om even te beluisteren. In Nederland noemen ze de zwartkop dan ook zeer terecht de bastaardnachtegaal. Vanaf augustus beginnen ze aan hun tocht naar hun overwinteringsgebied, want zoals de meeste insecteneters zijn het trekvogels. Ze vliegen tot het Middellandse Zeegebied waar ze genieten van een iets warmer weertje dan op dat moment hier. Hoewel, de laatste jaren zijn er steeds vaker meldingen van zwartkoppen die tijdens de winter op voedertafels opduiken of door ringers gevangen worden. Blijkbaar vinden sommige exemplaren onze winters toch niet zo erg en verkiezen ze om in plaats van die lange en gevaarlijke tocht naar het zuiden te maken om gewoon in onze regionen te blijven.