The big one zonder sjerp, grote burgemeester.

Door de jaren heen heb ik een vrij uitgebreid fotobestand opgebouwd en daartussen zitten heel wat soorten die ik meer dan waarschijnlijk nooit ga kunnen ringen. Niet dat dit mijn ambitie is om dat toch ooit te doen, maar ik vond het jammer dat die beelden ongebruikt op mijn harde schijf blijven sluimeren. Een fotograaf laat graag zijn verwezenlijkingen zien en dus dacht ik waarom niet regelmatig één van deze soorten op mijn blog laten verschijnen. Dus maakte ik een lijst van de denkelijk-nooit-door-mij-te-ringen-soorten die ik ooit op foto heb gezet en daaruit ga ik blog-gewijs de revue laten passeren. Hopelijk vinden jullie dat leuk, ik amuseer mij er alvast goed mee. Welke soort er wanneer op komt laat ik het lot bepalen. En dat lot koos de grote burgemeester als primeur.

 grote burg0001.jpg

Eerstejaars op bezoek in Diepenbeek.

Geen politiek zwaargewicht.

Het was aan de sluis van Diepenbeek dat ik in april 2010 voor het eerst kennis maakte met deze stevige meeuw. Het is dus wel degelijk een zwaargewicht in de wereld van de gulls. Maar met politiek heeft hij totaal niets te maken. En als er een grote is dan zal er ook wel een kleine zijn. En jawel, er bestaat ook een kleine burgemeester. Hoe hij aan de naam burgemeester geraakt is blijft een raadsel. Mijn analyse van het meeuwenwereldje is dat de burgemeesters toch wel buitenbeentjes zijn tussen de soorten zoals kokmeeuw, zilvermeeuw, mantelmeeuw die allemaal toch een beetje op elkaar lijken. Terwijl de burgemeesters een toch iets anders verenkleed hebben. En in de gemeentelijke politiek heb je ook het volk en de meestal iets meer opvallende burgemeester. Als ik dit nalees een totaal ridicule uitleg die van geen kanten klopt.

Hooligan eerste klasse.

Maar wat wel klopt is dat deze meeuw geen lieverdje is. Alle meeuwen zijn trouwens agressieve beestjes die er niet voor terugdeinzen om andere soorten van hun prooi te beroven. Of nog iets straffer om kleiner grut via verdrinking of met hun stevige snavel naar pierenland te helpen. Ook de Diepenbeekse burgemeester (ik bedoel dus de vogel voor er roddels de wereld worden ingestuurd van de politieke leider van deze gemeente) kon er iets van. Tijdens onze observatie konden we hem betrappen op een stevige vechtpartij met een zilvermeeuw. Ik moet wel zeggen dat het vooral deze laatste was die de grote burgemeester kwam lastig vallen en dat het voor een eerlijke rechtbankjury zeker als wettige zelfverdediging was uitgesproken.

grote burg0001-3.jpg

Eitjes op de kliffen

De grote burgemeesters die in België worden gezien zitten aan de uiterste zuidgrens van hun leefgebied. Ze broeden in kolonies op noordse kliffen en zakken in de winterperiode meestal iets naar het zuiden af. Zowel 1ste jaars vogels, zoals deze van Diepenbeek, als adulte vogels worden in kleine aantallen in ons land opgemerkt. Geen super-zeldzaamheid, vooral aan de kust. Maar een waarneming in het binnenland is er toch eentje die de waarnemer toch wel een deel schouderklopjes oplevert.

Grote kleerkast.

Vogelaars die enthousiast worden als ze meeuwen zien zijn niet echt dik gezaaid. Het zijn dan ook geen makkelijke beesten om op soort te brengen. Dit komt omdat ze van het moment dat ze uit het ei kruipen tot ze zelf voor nageslacht zorgen heel vaak van kostuum veranderen. Termen als 1ste winter, 1ste zomer, 2de winter, 2de zomer en ga zo maar even door kom je in de vogelgids, zeker bij de grotere soorten,wel tegen. Hoe vaak heb ik aan onze kust of ergens in onze provincie aan het kanaal waar vaak meeuwen samentroepen niet staan kijken op een “vreemd” exemplaar tussen al die kok- en zilvermeeuwen dat nadien eentje was dat van zijn vorige kostuum aan het omkleden was in het volgende. Niet simpel. Maar zo een grote burgemeester, dat lukt nog wel.

grote burg0001-2.jpg

Gezond door afval.

Heel vaak krijg ik trouwens de vraag waar al die meeuwen de laatste jaren plots vandaan komen. Wel, het zijn echte opportunisten die geleerd hebben dat die slordige en massaal vervuilende rare beesten op twee poten voor heel wat makkelijk te vinden eten zorgen. Wij zorgen voor een enorme berg aan nog eetbaar afval en deze soort profiteert daar maximaal van. Waar je vroeger naar de kust moest om een grote groep meeuwen te zien kan je nu evengoed in een stadspark of in de uitgestrekte akkers van Haspengouw heel wat soorten zien. En misschien is het als ringer nog geen utopie om deze soorten ooit te kunnen ringen. In Maastricht zijn er Nederlandse collega ringers die er het ganse jaar hun handen mee vol hebben. En wie weet duikt er dan nog eens een grote burgemeester op tussen al dat meeuwengeweld. 

grote burg0001-4.jpg