Nieuw bontje erbij.

Ondertussen is de kaap van de 1.000 geringde vogels vlot gerond. En dan moet de trek nog beginnen. Benieuwd waar we gaan eindigen in mijn eerste “grote-vergunning-jaar”. En tijdens het ronden van die kaap kon ik ook nog een nieuwe soort aan de lijst van door mij geringde vogels toevoegen, de bonte vliegenvanger.

bonte vlieg0001-4.jpg

Deze foto van mij van een bonte vliegenvanger vond ik wel iets hebben.

Hij komt uit de kast.

In mijn archief vond ik geen enkele foto van het mannelijke exemplaar van deze beauty in een natuurlijke pose. Enkel foto’s van 1ste jaars en wijfjes en heel wat vogels in de hand. Die had ik genoeg. Want elke ringer is blij als hij een bontje kan vangen, want zo dik zijn ze niet gezaaid. En dit voor een oprukkende broedvogel in onze provincie. Nog niet zo gek lang geleden was een broedgeval van bonte vliegenvanger een hot topic op samenkomsten van vogelkijkend Limburg. Maar stilaan bleek dat deze soort  de nestkasten die overal ophingen goed genoeg vond om te  huren en dus steeg het aantal broedkoppels steil naar een momenteel aanvaardbaar aantal. Vooral het noordelijk deel van Limburg is in trek. Maar toch hoor ik regelmatig berichten van meer zuidelijkere nestkastbewoners. De foto hieronder is trouwens “gepikt” van het internet. Ik vond dat jullie recht hadden op een goede foto die meneer bonte vlieg in al zijn schoonheid toont.

bonte_vliegenvanger.jpg

Het “gepikte” mannetje.

Soap-scenario.

Onze bonte vliegenvanger heeft een boeiend liefdesleven dat niet zou misstaan in series waar een groot aantal Vlamingen hun vrije tijd aan verprutsen zoals Familie, Buren of Thuis. Zo durft mevrouw BV (voor het gemak ga ik bonte vliegenvanger afkorten) er meer mannen op nahouden. Dit heeft in tegenstelling tot het superieure mensdom waar het meestal gaat om gras dat groener lijkt in een andere slaapkamer niets te maken met relatieproblemen. Neen, dit is puur een keuze om de kansen op gezond en meer nageslacht te vergroten. Meer mannen is meer bloedlijnen en meer kans op sterke nakomelingen. Meer mannen is ook meer volk om het nest groot te brengen en dus meer kans om meer en gezondere jongen. Meer mannen is meer ogen om mogelijke gevaren te spotten. Maar hier eindigt de BV-soap nog niet. Regelmatig worden er nestkasten gevonden waar onder het nest van onze BV een ander nest zit. Heel vaak van kool- of pimpelmezen. BV’s zijn trekvogels en die komen pas aan als de mezen, die standvogels zijn, vaak al begonnen zijn met broeden. En daar trekken de BV’s zich dan helemaal niets van aan. Ze bouwen gewoon een nest in de door hen gekozen nestkast en het nest van de vorige bewoner verdwijnt gewoon daaronder. 

bonte vlieg0001-5.jpg

Je zou ze de communie geven zonder te biechten, maar…

Kwestie van een streepke.

Naast de bonte vliegenvanger is er ook een grauwe. Deze heeft een diploma behaald in de tuinsector denk ik want ze bouwen heel graag hun nestje ik een bloempot die ergens aan een terras staat of hangt. Dus als ik de vraag krijg van mensen welk vogeltje er op hun terras is komen wonen. En ik op de vraag of het nest in een bloempot zit een positief antwoord krijg dan zeg ik steeds dat het om een grauwe vliegenvanger gaat. En tot nu toe klopte dat elke keer. Maar naast de bonte heb je nog een neefje dat heel sterk lijkt op onze BV. De withalsvliegenvanger (ook nog een balkanvliegenvanger die er ook op lijkt en een kleine die er helemaal niet op lijkt en ook wel eens in ons landje opduikt). En elke ringer moet dan ook checken als hij een BV ringt of het geen withals zou zijn. De kans is klein, maar je weet nooit. En de soort moet kloppen nietwaar. En het verschil zit hem in de details. Zo is de voorhoofdsvlek bij de withals groter dan bij een BV, de witte spiegel op de dekveren bij de withals ook groter dan bij de BV en de mannetjes van de withals hebben een witte hals (logisch nietwaar). Maar het zijn vooral de vrouwtjes en de 1ste jaars vogels waar je goed mee moet opletten. “Mijn” eerste bonte vliegenvanger had die kenmerken alvast niet, dus geen withals. Maar ik was al zeer content met een bontje.

bonte vlieg0001-3.jpg

1ste jaars BV

hybride bonte x withals.jpg

Deze wou ik jullie toch niet onthouden, hybride bonte x withals. Mijn zoon zal hier zeker van genieten. Trouwens niet bij mij of in onze werkgroep geringd. Ja hoor, ook gepikt van het internet.