Discussie-maker, de arendbuizerd.

arendbuizerd0001.jpg

Antwerpse twitch

Mijn wekelijkse loting uit mijn fotobestand leverde dit keer deze schitterende rover op, de arendbuizerd. Eentje uit mijn twitchers-periode die een hele tijd pleisterde in Doel dacht ik. De naam zal wel voor veel mensen weer twijfels oproepen. Wat is het nu, een buizerd of een arend ? Wel, het is alvast meer een buizerd dan een arend want zijn latijnse naam op zijn paspoort begint met buteo. Wat ook staat op de paspoort van “onze” buizerd. Hij lijkt trouwens ook heel sterk op zijn plaatselijk familielid. Maar een aantal kenmerken zorgen dat we beide soorten toch kunnen uit elkaar houden. Die allemaal bespreken zou ons te ver leiden en toen ik hem te zien kreeg was hij al lang gedetermineerd. Een voordeel dat ik als weekendtwitcher wel vaker had. Meestal kwam ik dagen na de eerste vondst ter plaatse en vaak was de vogel ook al gevlogen.

Noord-zuid verschil.

Vaak zorgen zeldzame soorten in het Belgische twitchers-wereldje voor geanimeerde discussies. Zo ook deze arendbuizerd. De vraag kwam of het wel een zuiver beest was. En toen bleek dat dit zo goed als zeker het geval was werd de suggestie geopperd dat het wel eens om een ontsnapt exemplaar kon gaan. Al jaren erger ik mij een beetje aan de ingesteldheid bij de Belgische (of toch een aantal) vogelkijkers. Blijkbaar vinden een aantal mensen dat ze steeds op zoek moeten gaan naar argumenten om een mooie vondst van een leuke soort proberen te laten verdwijnen in de doos met bedenkelijke waarnemingen. Ik volg ook een beetje de Nederlandse twitch-gevallen en daar zie ik dat ze veel enthousiaster reageren op goede vondsten. Weinig of geen discussie wat toch veel aangenamer is. Hier heb je vaak scrupules om een waarneming te melden omdat je vreest dat ze van alle kanten je ongelijk gaan proberen te bewijzen. Maar dat zal wel in het Belgische bloed zitten zeker. 

arendbuizerd0001-2.jpg

De arendbuizerd zal het een zorg zijn, en eigenlijk heeft hij gelijk.

Hongaarse roots.

Zelf heb ik de soort ook waargenomen in Hongarije tijdens onze reizen daar. Daar broedt hij ook in de steppegebieden. Tijdens elke trip naar daar heb ik wel meerdere gezien. Dus zeker geen zeldzaam beestje aan die kanten. Maar de soort hier waarnemen is toch altijd leuker. We hopen dan ook dat we ooit eentje kunnen spotten tijdens de trektellingen op de telpost in Oetersloven. Buizerds zien we daar genoeg en er zat al eens een ruigpootbuizerd tussen. Maar een arendbuizerd, dat zou de max zijn. Als ze ons geloven natuurlijk…

arendbuizerd0001-3.jpg

Dit wens ik onze trektellers dit seizoen dan ook toe.