Rover met duikdiploma, visarend.

visarend0001-3.jpg

Plons

Leuk dat het lot deze prachtige rover er uit pikt. Want augustus is de beste maand om deze iconische soort waar te nemen in Limburg. Op dit moment trekken heel wat visarenden door ons landje en de kans om ze te zien is het grootst op de plek waar hij zijn geliefkoosde menu kan vinden. Vis dus. En dan moet je in het vijvergebied van Midden-Limburg zijn. En als je geluk hebt krijg je de visarend in actie te zien. En ik verzeker je, dat is een beeld dat je niet snel zal vergeten. Biddend boven het water om dan als een steen zich te laten vallen. Vlak voor hij het water raakt strekt hij zijn klauwen naar voren om dan meestal volledig onder water te verdwijnen. Maar het beste moet dan nog komen. Eerst blijft hij meestal even liggen met de vleugels gespreid op het wateroppervlak. Om dan met machtige vleugelslagen terug proberen op te stijgen. Als hij dan zich uit het water verheft met heel vaak een stevige knaap van een vis in zijn klauwen is de show rond. En dan sta je daar (ik alvast wel) met opengevallen mond van verbazing te kijken hoe hij wegvliegt. Meestal heb je vergeten dat je je fototoestel bij had en van totale verbazing werd er dan ook geen enkele foto gemaakt. Maar op mijn filmrolletje in mijn hoofd staan die beelden wel voor altijd ingebrand.

Telpost-adrenaline.

En als je geluk hebt dan passeert zo een doortrekkend exemplaar boven je hoofd. En die kans wordt iets groter als je gaat trektellen. 

visarend0001.jpg

Soms wordt deze soort op de telpost gezien. Als ik de boekhouding even nacheck blijkt de laatste waarneming te dateren van 2011. Ook in 2010 werd de soort gezien, twee keer zelfs. En dan gaan we al terug naar 2007. Dus elk jaar is niet het geval. Maar als er zo eentje passeert dan moet je de tellers best niet filmen. Want die beelden kunnen zeker bewijsmateriaal worden voor een mogelijke opname in een of ander psychiatrische instelling. De adrenaline stijgt met meerdere 100den procenten.

Welke ringmaat ?

Visarend staat niet op mijn lijst van mogelijk te ringen soorten. Hoewel ik toch niet te snel conclusies zou trekken. Op meerdere plaatsen staan sinds een aantal jaren constructies in visrijke gebieden. Dit met als doel deze soort een prefabnestje ter beschikking te stellen. En op een paar plaatsen werden de voorbije jaren koppels visarenden waargenomen. Nog geen suikerboontjes moeten bestellen. Maar het gaat wel de goede kant op. De soort broedt trouwens niet zo ver van ons af in Nederland en Duitsland. Toch even eens checken welke ringmaat ik dan nodig heb.

visarend0001-2.jpg

One thought on “Rover met duikdiploma, visarend.

Comments are closed.