Van lange adem, de sprinkhaanzanger.

sprinkhaan0001-5.jpg

Naamswijziging

Misschien vond hij het steeds een hele karwei als hij zijn naam moest opgeven. Of misschien bekte het niet goed volgens hem. Maar de sprinkhaanzanger staat in mijn allereerste vogelgids nog genoteerd als sprinkhaanrietzanger. En dit dekte nog beter de lading. Want hij behoort tot de familie van de rietzangers. Hoewel hij niet in het riet zit, of toch niet dat ik weet. Hij maakt zijn nest graag in vochtige ruigtes zoals beemden. Ik heb hem dan ook al een paar keer als broedvogel mogen beluisteren en aanschouwen bij mij in de buurt. Maar dat is nu toch al een paar jaar geleden. Dus rietzanger familie klopt, woongebied klopt niet helemaal. Het deeltje zanger klopt wel. Want je hoort hem meestal voordat je hem ziet. En die sprinkhaan kan je op twee manieren interpreteren. Enerzijds lijkt zijn zang op het gesjirp van een sprinkhaan. En anderzijds beweegt hij zich vaak heel laag tegen de grond voort, in de kruidlaag waar ook de sprinkhanen zitten. Maar tegenwoordig gaat hij door het leven als sprinkhaanzanger.

Fotogeniek

sprinkhaan0001-4.jpg

Het is één van de soorten waar ik ooit mijn fototentje ‘s morgens vroeg voor opzette om hem proberen goed op foto te krijgen. En deze werkte echt goed mee. Eenmaal dat ik een plek had gevonden waar een sprinkhaanzanger regelmatig zat te ratelen werd een strategische plek uitgekozen. Voor zonsopgang zette ik dan mijn tentje neer en dan wachten. Vooraf had ik al een aantal dagen mijn model geobserveerd en dus wist ik waar hij regelmatig ging zitten. Vogels zijn vaak gewoontediertjes zoals de mens. En dan bleek dat een mooie meidoorstruik zijn podium was om elke dag zijn liedje af te dreunen. Dat die dan ook nog eens mooi in bloei stond was een extra bonus. En het resultaat vind ik niet zo slecht. Al zeg ik het zelf.

sprinkhaan0001-3.jpg

Onderste baan.

Sprinkhaanzanger wordt ook regelmatig geringd. Hij wordt jaarlijks bij ons gevangen. En door zijn manier van verplaatsen vindt je hem meestal in de onderste baan. Vorig weekend ving ik mijn allereerste exemplaar op mijn eigen ringplek. En ik moet zeggen, het was toch een happy momentje. Ik had het geluid die nacht gespeeld. Maar het blijft een naar mijn idee redelijk luid geratel. De zang van deze soort ga je trouwens niet snel vergeten. Ik verdenk de sprinkhaanzanger er soms van om ook ergens een luidsprekertje verstopt te hebben. Want hij zit als een volleerde playback-artiest met zijn snavel open en die blijft open. Als je heel goed kijkt zie je zijn keel soms wat vibreren, maar voor de rest lijkt het echt of hij aan het oefenen is voor de show van Henny Huysman. Ik betrap mij er op dat als ik een sprinkhaanzanger in mijn handen krijg ik altijd eerst naar de onderstaart kijk. Niet om het te onderscheiden van zijn tweelingsbroertje de krekelzanger. Maar omdat die zo mooi getekend is. In mijn database heb ik dan ook evenveel foto’s van de onderstaart als van het beestje zelf.

sprinkhaan0001-2.jpg

Eentje in de hand.

sprinkhaan0001.jpg

Zijn mooie “derierre”

One thought on “Van lange adem, de sprinkhaanzanger.

  1. Mooi! Ik kwam hier overigens terecht omdat ik me afvraag: hoe kan die sprinkhaanzanger zo lang zingen? Circulaire ademhaling?! Weet jij het toevallig? Ook ik had er een op de foto en wilde er iets over schrijven op mijn website.

    Like

Comments are closed.