De rosse van Rutten.

1528438.jpg

Neen, dit is geen volksverhaal over de dorpsgek van Rutten. Maar wel een hommage aan een prachtige roofvogel die de laatste jaren elke winter opduikt op het plateau van Rutten. Deze soort breidt trouwens snel uit en er broeden dan ook meerdere paren in de Oostkantons. Dus een soort die misschien ooit op mijn lijst van door mij geringde soorten komt te staan. Een mens mag ook wel eens dromen nietwaar ?

2771276.jpg

Er zaten er zelfs een keertje twee in Rutten.

Vorkske

Het determineren van een rode wouw is niet echt zo heel moeilijk. Het is de enige soort in onze regio met zo een mooi gevorkte staart. Zijn neefje de zwarte wouw komt in de buurt, maar als je de twee naast elkaar ziet dan moet je toegeven, zoals de rode wouw vorkt, vorkt niemand. En dan komen de andere kenmerken er snel bij om je eerste determinatie te bevestigen. 

rodewouw0001-2.jpg

Samen met buizerd, vind de 10 verschillen (of nog wat meer).

Telpost-sensatie.

Rode wouw is een soort die we ook wel eens tegenkomen op onze telpost. En telkens doet het de tellers recht veren. Meestal pikken we de aanvliegende vogel al van ver op. Het zijn namelijk thermiekers die gebruik makend van warme opstijgende lucht langzaam omhoog cirkelen en dan verder afglijden. Enkel bij weer waar thermiek niet zo goed is zie je ze in actieve vlucht. Eén keer had ik het geluk zo een flappend exemplaar vlak over de telpost te zien vliegen. En als je dan je fototoestel bij hebt is het even kicken. Het leverde mij mijn voorlopig beste foto op van een rode wouw. Ordeel zelf maar…

1624356.jpg